Reunió a Palau

La CUP exigeix «gestos» a Aragonès per garantir la governabilitat

  • Els anticapitalistes supediten la negociació dels pressupostos al compliment del seu acord amb ERC i carreguen contra la «normalització» de les relacions amb l’Estat

  • Illa avisa el president que la taula de diàleg «neix coixa» sense una reunió prèvia de partits catalans»

La CUP exigeix «gestos» a Aragonès per garantir la governabilitat

ACN / SÍLVIA JARDÍ

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La CUP dubta de les intencions del nou Govern i exigeix ‘gestos’ al president Pere Aragonès per mantenir-se com la crossa que sustenta l’Executiu. El preacord que van assolir per a la seva investidura, previ al que va traçar ERC amb Junts, segueix sobre la taula i els anticapitalistes repassen punt per punt les qüestions fonamentals per reclamar accions concretes que els permetin garantir la governabilitat com van consensuar. I, en aquest punt, entren en joc els Pressupostos del 2022 que s’obriran a negociar segons el compliment de l’acord.

Reunits al Palau de la Generalitat, les diputades Dolors Sabater i Eulàlia Reguant han traslladat a Aragonès i a la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, les seves urgències i, segons han explicat en roda de premsa, la seva inquietud pels pocs avenços significatius des de la seva entrada en el Govern i per la «normalització» de les relacions amb l’Estat.

«Esperàvem gestos que no s’han produït i que són imprescindibles», ha etzibat Sabater, burxant que la BRIMO dels Mossos d’Esquadra continua intervenint en els desnonaments i que els llançaments no cessen malgrat la moratòria del Govern central. «La Generalitat no pot restar passiva [...] No podem deixar que passi més temps», ha dit, i ha assegurat que una vegada acabi el termini de suspensió, entre l’octubre i el novembre, es poden superar els 15.000 llançaments a Catalunya.

D’altra banda, han traslladat als representants de la Generalitat el seu malestar per les trobades amb Foment del Treball i altres representants de l’Estat», així com per la «coincidència» amb el Rei. A parer seu, l’Executiu actua dins d’una «falsa normalitat» que oblida «la situació d’anormalitat democràtica, social i econòmica». Així mateix, ha criticat la taula de diàleg, tot i que ha remarcat el marge de dos anys que va donar a ERC per continuar amb el desglaç. «Cal compaginar aquesta legislatura d’embat democràtic i de confrontació amb límits que suposen la repressió, tant nacional com econòmica», ha sentenciat.

La ronda de contactes d’Aragonès ha continuat, a la tarda, amb el PSC i els comuns. El líder socialista al Parlament, Salvador Illa, va acudir molest perquè el president li va relegar al quart lloc en el torn de trobades –abans es va veure amb els partits que van recolzar la seva investidura– malgrat haver guanyat les eleccions del febrer.

El president, «receptiu»

A Palau, Illa va plantejar a Aragonès els quatre grans pactes que proposa el PSC –que inclouen, entre altres coses, la renovació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), la creació d’una llei electoral o la renovació dels càrrecs elegits pel Parlament) i ha dit que va veure el president «receptiu».

Notícies relacionades

El candidat socialista també va insistir durant la reunió en la importància que els partits catalans es reuneixin abans que es reactivi la taula de diàleg entre el Govern i la Generalitat. «Si no es fa, el diàleg naixerà coix», ha advertit Illa, perquè Aragonès no podrà parlar amb Pedro Sánchez «en nom de tot Catalunya».

És el mateix argument que ha utilitzat després la líder dels comuns, Jéssica Albiach. També com els socialistes, Albiach ha criticat que la Generalitat no abordi els Pressupostos de 2021 i aposti per treballar directament els del 2022. Mentre que Illa ha afirmat que aquesta decisió consagra una «pèssima estrena» del conseller d’Economia, Jaume Giró, la representant dels comuns ha dit que no entén «per què cal esperar al 2022 per tenir pressupostos». Tot i així, tant Illa com Albiach han deixat clar que no es tanquen a negociar amb el Govern.