13-J, primera volta

Espadas guanya les primàries amb claredat i salva Sánchez d’un nou cop

  • L’alcalde de Sevilla, auspiciat per Ferraz, aconsegueix el 54,97% dels vots i fa innecessària una segona volta

  • Susana Díaz obté un 38,67% que deixa en l’aire el seu lideratge al PSOE-A

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’alcalde de Sevilla, Juan Espadas, serà l’encarregat d’intentar recuperar l’antic feu inexpugnable de la Junta d’Andalusia per al PSOE, avui en mans del PP i de Vox. Espadas es va imposar en les primàries socialistes a l’expresidenta de la Junta, Susana Díaz, en un triomf d’àmplies repercussions internes, al si del PSOE, i externes, en la política andalusa i nacional. De fet, el 54,97% dels vots fan innecessària la celebració d’una segona tornada. Díaz va obtenir el 38,67% i el tercer candidat, Luis Ángel Hierro, un 5,5%

Un triomf que enforteix Pedro Sánchez, el seu principal valedor, perquè demostra que l’ascendent amb què compta sobre la militància, el que li va permetre ressorgir de les cendres i aconseguir de nou la secretaria general després de la seva forçada dimissió el 2018, segueix incòlume. I ni més ni menys que en la principal federació socialista, amb més de 45.000 militants. Un ascendent que es manté malgrat defensar, obertament i sense embuts, una mesura tan polèmica en moltes parts d’Espanya com és la concessió dels indults als presos independentistes. 

I aquí s’enllaça amb l’influx en la política espanyola. Aquest 13 esdevé una data clau perquè, a partir d’ara, el Consell de Ministres decidirà quan procedir a la mesura de gràcia amb els presos, que serà parcial després del dictamen del Tribunal Suprem.

I el doble desenllaç, el de les primàries i la punxada de les dretes en la manifestació contra els indults de la plaça de Colón de Madrid deixen expedit el camí de Sánchez, no només per intentar desinflamar el conflicte amb Catalunya, sinó per mirar amb més tranquil·litat els dos anys restants de legislatura.

El futur de Díaz

Notícies relacionades

Una victòria, la d’Espadas, aconseguida contra qui va ser rival de Sánchez a les primàries del 2019 en el lideratge del partit. I que, per tant, deixen l’encara secretària general del PSOE andalús tocada de mort políticament. Precisament un dels dubtes que s’obren ara és si l’expresidenta andalusa cedeix el lideratge regional o si, al contrari, lluita per mantenir-lo en el congrés de final d’any succeirà el federal.  

Amb tot, no ha sigut una victòria fàcil. O almenys durant el dia no es va percebre així. La participació va ser molt alta. La militància del PSOE-A es va mobilitzar i un 46,93% dels 45.374 afiliats totals havia emès el seu sufragi fins a les 14 hores, quatre hores després que s’obrissin les urnes. Destacant l’afluència a Sevilla (53,94%) i Huelva (52,66%), totes dues molt disputades, i també la molt baixa implicació de les bases a Granada (37,98%) i Jaén (37,29%), les dues en teoria més decantades cap al candidat impulsat per Ferraz, Espadas. De fet, segons fonts del partit, al llarg de la jornada, l’entorn de l’alcade sevillà es va mostrar molt més preocupat que el de l’expresidenta andalusa.