Mobilitzacions contra el Govern

L’‘esperit de Colón’ no aconsegueix unir les dretes a Catalunya

  • La protesta contra els indults del procés convocada per Cs a Barcelona arrossega el PPC, Societat Civil Catalana i Impuls Ciutadà, però Vox se’n desentén

L’‘esperit de Colón’ no aconsegueix unir les dretes a Catalunya
4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ciutadans fa ‘all in’ en una partida de pòquer disputada entre les dretes. Els taronges han convocat aquest divendres una concentració contra la concessió d’indults als independentistes empresonats per l’1-O davant la Delegació del Govern a Barcelona. Els temors de la punxada, després del daltabaix electoral del 14-F, no han propiciat una retirada –aconsellada en privat per alguns representants del món constitucionalista–. Els taronges són conscients del que s’hi juguen, perquè ja no arrosseguen la marabunta del 2017 i perquè el PSC ha captat bona part del seu electorat.

El PP finalment se sumarà, sense escarafalls, a la protesta, mentre que Vox se’n desmarca públicament al·legant que no participen en manifestacions organitzades per partits i no per la societat civil. Tots volen ser els promotors d’una mobilització exitosa, però pocs estan disposats a responsabilitzar-se d’un fracàs. Malgrat això, a Cs admeten que, tot i que no reuneixi a grans masses, com a mínim podran presumir d’haver intentat «plantar cara». 

La formació liderada per Carlos Carrizosa s’ha esforçat a arrossegar Societat Civil Catalana i Impuls Ciutadà, que, malgrat no convocar, comptaran amb els seus màxims dirigents. Així ho evidencia una trobada a tres prevista per a aquest dimecres al Parlament. Després de la primera manifestació a la plaça madrilenya de Colón, SCC va fixar per estatuts que «entenent la lògica de la lluita electoral entre els partits de l’àmbit constitucionalista; com a entitat, s’abstindrà de participar en actes en què se n’ataqui algun». No obstant, van decidir en una reunió de la junta que la urgència del moment pel plantejament del Govern requereix la presència del seu president, Fernando Sánchez Costa, en representació del «sentiment majoritari» –no unànime, adverteixen fonts de SCC– que és el rebuig de l’indult.

Però per desmarcar-se de l’estela partidista, la Taula Cívica Constitucionalista, que aglutina una vintena d’entitats, es va plantar dimarts al mateix lloc en què es retrobaran divendres per exigir al Govern que no cedeixi davant l’independentisme amb la concessió de la mesura de gràcia. Fonts d’aquesta plataforma asseguren que no van convidar els partits precisament per marcar distàncies amb la seva batalla electoralista. Dimarts al matí es van reunir amb la delegada Teresa Cunillera i, segons fonts presents a la reunió, va ser una trobada «cordial», en què la representant de l’Executiu es va comprometre a traslladar al president Pedro Sánchez les seves reivindicacions i va assegurar que el Govern treballa pel compliment de l’ordenament jurídic. 

«No es donen les condicions», repeteixen sobre els indults. Segons el seu parer, tot i que la llei no ho requereixi, creuen que el Govern hauria d’exigir un compromís als independentistes presos amb el compliment de la legalitat. Si això no es demana, apunten, no hi ha «garanties» que no tornin a repetir-se a Catalunya episodis com els de la tardor del 2017. «Hi ha un nou idil·li entre les elits de Barcelona i Madrid i, en aquest amor cec, n’hi ha uns quants que seran invisibilitzats, els constitucionalistes, que moltes vegades hem empassat en silenci. Però ja no ho farem més», va advertir el president de SCC. «No volem ser moneda de canvi per a res. Demanem lleialtat al Govern», va afegir el líder d’Impuls Ciutadà, Pepe Domingo.

La recollida de firmes del PP

Els populars també han hagut d’afrontar una difícil decisió. Finalment assistiran a la convocatòria el cap de files, Alejandro Fernández, i el secretari general, Santi Rodríguez, però marcaran un perfil baix. «No podíem no ser-hi, però tampoc ens hi implicarem gaire», indiquen des del partit.

Paral·lelament, han encarat una polèmica que consideren «estèril» per no haver muntat carpes per recollir firmes contra els indults, una acció promoguda des de la direcció nacional que genera recels a Catalunya pel fiasco –i el reconeixement de l’error anys després per alguns líders d’aquell moment– d’aquesta iniciativa contra l’Estatut.

Des de les files blaves justifiquen que no hi han de destinar esforços i aparcar la resta del treball en aquest projecte. «És qüestió de prioritats», afirmen, i apunten que així es va acordar amb la direcció nacional i que la cúpula catalana coincidia de forma unànime en aquest plantejament. «Compartim el posicionament, però a Catalunya aquesta estratègia no funciona, tot i que sí en altres parts d’Espanya», reconeix una veu.

Notícies relacionades

Fonts del PPC assenyalen que les firmes s’obtindran a les seus, però que no impulsaran carpes ‘per se’, tot i que els militants que vulguin signar tenen el partit a la seva disposició. A Barcelona, l’enrenou ha provocat que se situï una taula davant la seu i ja hi ha municipis, com Castelldefels, en què sí que hi haurà punts de recollida als carrers.

Mentrestant, Vox espera que alguna entitat promogui una marxa contra els indults i posen tot el seu afany que la segona fotografia de Colón els beneficiï. «El 2017 era tot molt fàcil, anàvem units. Ara ja no estem en aquest punt», conclou un representant de la societat civil que no acudirà a la manifestació.