El primer dels presos per l’1-O

Cuixart, el primer pres del procés que porta el seu cas a Estrasburg

  • El president d’Òmnium obre la via europea només 24 hores després que el Tribunal Constitucional confirmés la seva condemna per sedició

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El procés ja ha arribat a Estrasburg. El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ja ha començat els tràmits de la via europea després que aquest dimarts els seus advocats presentessin el seu recurs davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) en rebuig del seu empresonament i condemna per la protesta davant la Conselleria d’Economia i l’organització del referèndum de l’1-O el 2017. Cuixart, a presó des del 16 d’octubre del 2017, es converteix així en el primer independentista pres que porta el seu cas a Europa després d’haver exhaurit totes les vies jurisdiccionals en instàncies espanyoles.

El recurs, registrat en català, arriba tan sols 24 hores després de conèixer-se la sentència del Tribunal Constitucional que desdenyava els recursos de Cuixart i de l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez, tots dos condemnats per sedició a nou anys de presó i nou més d’inhabilitació absoluta.

El contingut del recurs no ha sigut revelat, Òmnium el presentarà al costat de l’equip jurídic de Cuixart el pròxim dimarts, però l’entitat ha informat que els lletrats han adjuntat uns 60 informes que ocupen 2.009 pàgines i entre els quals figuren els «pronunciaments d’organismes internacionals» que han demanat la seva excarceració al llarg d’aquests tres anys i vuit mesos, així com les resolucions dictades per altres tribunals europeus.

Notícies relacionades

L’entorn de Cuixart confia en els dos vots particulars dels magistrats Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer, que van considerar per escrit que el Tribunal Suprem va vulnerar especialment el seu dret de reunió, a la legalitat sancionadora, a la llibertat personal i a la ideològica, per la qual cosa havien d’haver sigut emparats. Per això, van opinar que la decisió «amenaça d’empobrir la nostra democràcia» a l’«alinear-nos amb societats disciplinades per l’abús del sistema penal en la repressió de conductes que es desenvolupen en l’àmbit material de drets fonamentals» deixant constància que, segons el seu parer, les condemnes són desproporcionades.

La resta dels independentistes presos també exploraran la mateixa via que Cuixart i portaran el seu cas a Estrasburg. Des d’Òmnium consideren que havien d’agilitar al més aviat possible aquesta opció i esperen que el fet que el seu president es mantingui entre reixes agiliti els processos d’una justícia europea que sol tardar anys a resoldre. Paral·lelament, el Govern té sobre la taula les peticions d’indult i les juntes de tractament de les presons hauran de decidir en les pròximes setmanes sobre el tercer grau.