Els judicis de l’1-O

El Constitucional desestima els recursos d’empara de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez contra la sentència del procés

  • Avala la sentència del Suprem i rebutja que s’hagin vulnerat els drets del líder d’Òmnium

  • La resolució ha comptat amb vots particulars dels magistrats Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer.

2
Es llegeix en minuts

El ple del Tribunal Constitucional ha desestimat aquest dimecres els recursos d’empara de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez contra la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar els líders d’Òmnium i de l’ANC a 9 anys de presó i inhabilitació absoluta per un delicte de sedició. La resolució ha comptat amb vots particulars dels magistrats Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer, com va passar amb els casos ja vistos de Jordi Turull i Josep Rull.

El tribunal ha seguit la mateixa línia que va adoptar davant els recursos ja resolts d’altres condemnats en la sentència del procés i en què sempre ha avalat la sentència del Suprem.

La sentència, el ponent de la qual ha sigut el president Juan José González Rivas, insisteix en les tesis de pronunciaments anteriors, com els que van rebutjar que s’hagués produït vulneració de drets en els casos d’altres líders independentistes amb recursos d’empara ja resolts, com són els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull.

Considera, entre altres qüestions, que la conducta dels recurrents, al promoure l’oposició material a l’execució policial de les decisions del Tribunal Constitucional i d’altres tribunals, no va constituir exercici legítim dels drets i llibertats d’expressió i reunió, i que la seva condemna penal, per delicte de sedició de l’article 544 del Codi Penal, compleix amb les normes constitucionals.

Remarca, a més, que la condemna «no obeeix a una finalitat espúria de persecució o càstig per la seva posició política o ideològica», segons avança el tribunal de garanties en un comunicat.

La sentència compta amb els vots particulars del magistrat Juan Antonio Xiol i de la magistrada María Luisa Balaguer, que discrepen de la resta dels seus companys, com van fer en els casos de Rull i Turull. En els pròxims dies es notificarà la sentència i els vots particulars.

Notícies relacionades

Abans dels recursos de Turull i Rull, el TC ja havia rebutjat –tot i que de forma unànime– els dels exconsellers Meritxell Borràs i Carles Mundó, si bé en aquests casos la condemna era únicament d’inhabilitació i multa per un delicte de desobediència.

L’examen dels recursos coincideix amb la polèmica dels indults que possiblement els seran concedits d’acord amb els missatges llançats pel Govern i amb la futura proposta de l’Executiu per reformar el delicte de sedició i rebaixar les penes, una cosa que seria d’aplicació als condemnats pel procés.