El partit de Puigdemont arremet contra el líder d’ERC

JxCat demana explicacions a Aragonès sobre la renúncia de Junqueras a la unilateralitat

  • El partit de Puigdemont acusa l’exvicepresident de falta de coherència i demana al president que es deixi tutelar

  • La CUP qualifica d’«error garrafal» l’estratègia del líder d’ERC, i l’ANC carrega contra l’acostament al Govern

Jordi Sànchez.

Jordi Sànchez. / EFE / Andreu Dalmau

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tres setmanes. És el temps que han tardat Junts i ERC a inaugurar la seva primera polèmica interna i pública després del nou pacte de coalició. Després d’una primera reacció tíbia improvisada pocs minuts després de la publicació de la carta d’Oriol Junqueras, líder d’ERC, en què va rebutjar la via unilateral cap a la independència, JxCat ha adoptat una posició contundent i demanant explicacions internes a Esquerra, de la mà de la CUP i de la mateixa ANC, que s’han posat del costat de la defensa de la via unilateral cap a la independència i de nou han menyspreat l’opció del diàleg.

El president del grup de Junts al Parlament, Albert Batet, en una declaració que portava escrita i preparada i que ha llegit, ha afirmat: «Ens sorprèn la falta de coherència en certes declaracions que posen en dubte l’estratègia acordada». És més, JxCat ha traslladat ja la sorpresa a Esquerra en els òrgans interns de coordinació.

Batet ha anat més enllà i ha utilitzat el concepte del president Aragonès en el seu primer debat d’investidura –el de no acceptar cap tutela– per donar-li la volta i utilitzar-lo en relació amb Junqueras i la seva aposta per la via del diàleg no unilateral. «Estem convençuts que el president Aragonès des del màxim respecte institucional per la presidència de la Generalitat, com ell va emmarcar en el debat d’investidura, no acceptarà cap tutela que posi en dubte l’acord» entre Junts i ERC.

Aquest malestar s’ha traslladat ja internament i se li traslladarà a Aragonès en la reunió de dijous entre el mateix Batet i el president, tal com ha confirmat el president del grup de Junts en la roda de premsa.

Borràs i Nogueras també assenyalen ERC

Que Junts està incòmoda i molesta ho han anat traslladant els diferents portaveus del partit al llarg d’una mesurada intervenció mediàtica al llarg de la jornada d’aquest dimarts. «Els acords de Govern no renuncien a la unilateralitat», advertia a primera hora del matí la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en declaracions a Telecinco. És més, Borràs ha afirmat que «el que pensi Oriol Junqueras ho pensa Oriol Junqueras i haurà de gestionar-ho Esquerra Republicana». Minuts després, al Congrés, la portaveu del partit a la Cambra, Míriam Nogueras, demanava que es reclami explicacions a ERC respecte a la carta de Junqueras.

Notícies relacionades

També a primera hora del matí, la diputada de la CUP Laia Estrada qualificava, a Catalunya Ràdio, d’«error garrafal» l’aposta de Junqueras per la via escocesa, perquè segons els anticapitalistes l’Estat «no permetrà» un referèndum com el d’Escòcia. És més, Estrada anava més enllà i es mostrava esperançada que els dos anys de marge que la CUP ha donat a ERC per explorar el diàleg s’esgotin abans del final del termini a la vista que aquesta via, sempre segons els cupaires, fracassarà.

En aquest embat intern de l’independentisme amb si mateix també hi ha intervingut l’ANC, la presidenta de la qual passava també pels micròfons de la ràdio pública per carregar contra l’estratègia de Junqueras i fins i tot utilitzar un llenguatge dur contra ERC, per l’escenificació de desglaç en les relacions amb el Govern central dilluns. A Elisenda Paluzie li ha semblat malament l’escenificació per part d’un partit «que s’omple la boca» de missatges en clau de nova realitat republicana.