Acord entre formacions

El pacte antiVox aparta l’extrema dreta del comandament de les comissions del Parlament

  • Independentistes, socialistes i comuns pacten la distribució de la composició de les meses

  • Cs i PPC voten en contra de la nova organització perquè desdenyen el cordó sanitari a l’extrema dreta

Presentación del nuevo Govern de Cataluña ante el pleno del Parlament

Presentación del nuevo Govern de Cataluña ante el pleno del Parlament / David Zorrakino (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El cordó sanitari a l’extrema dreta es manté vigent al Parlament, malgrat el xoc d’estratègies entre els seus signants, i s’ha escenificat aquest dimarts amb el repartiment dels membres de les meses a les comissions de la Cambra catalana. Vox, malgrat ser la quarta força amb onze diputats, s’ha quedat sense cap càrrec de referència als organismes parlamentaris després que la resta de partits –tret de Cs i el PPC– hagin pactat una distribució que deixa sense marge de maniobra els ultres.

Fonts dels populars i dels taronges afirmen que han votat en contra d’aquesta organització perquè desdenyen el cordó sanitari implantat a Vox. El portaveu del partit ja ha anunciat que demanaran empara al Tribunal Constitucional, perquè dona per fet que la Mesa tombarà la petició de reconsideració que presentaran en les pròximes hores.

De les 16 comissions legislatives, el PSC en presidirà tres (Afers Institucionals, Educació i Drets Socials); Esquerra, quatre (Economia i Hisenda, Interior, Justícia i Agricultura); Junts, cinc (Salut, Polítiques Digitals i Territori, Acció Exterior i Transparència i Universitats); els comuns, dos (Feminismes i Empresa i Treball), igual que la CUP (Acció Climàtica i Cultura).

Les tres sobre el reglament del Parlament es reparteixen entre Junts (Estatut dels Diputats i Matèries Secretes) i el PPC (Peticions). Els populars, amb tan sols tres diputats i al grup mixt, es queden amb el lideratge d’una comissió mentre que Cs, amb sis, no apareix ni a les presidències, ni vicepresidències ni secretaries.

Finalment, el PSC es queda amb la Sindicatura de Comptes, la CCMA i Infància, mentre que ERC pilotarà la Sindicatura de Greuges i Joventut.

Vicepresidències i secretaries

Notícies relacionades

El repartiment de la resta de càrrecs a les comissions acaba de dibuixar el mapa del pes de cada grup: ERC tindrà sis vicepresidències; el PSC, set; Junts n’ostentarà sis, i la CUP, dos. Pel que fa a les secretaries, els socialistes n’assumiran vuit i els republicans i els postconvergents, set respectivament.

Fonts parlamentàries apunten que aquest pacte permet que no es bloquegi cap comissió perquè donen per fet que si Vox es presentés a algun càrrec, no seria ratificat per falta de recolzaments, i això impediria el començament de l’activitat de l’esmentat òrgan.

Temes:

Parlament Vox