Casado, entre el passat i el futur

  • El líder del PP té difícil reaccionar amb contundència davant la imputació de Cospedal i consolidar la imatge que, amb ell, el partit ja ha girat full a la corrupció 

  • Si és president dels populars, és gràcies que ella va mobilitzar el partit perquè Santamaría no guanyés les primàries

Casado, entre el passat i el futur

Tarek / PP

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Pablo Casado va visitar aquest dimecres la fira d’alimentació Madrid Fusión pocs minuts després que saltés la notícia que el jutge havia imputat María Dolores de Cospedal. El líder del PP, segons havien avançat la vigília els seus assessors de premsa, tenia previst parlar davant els micròfons. En la seva agenda, un tema principal: els indults que prepara Pedro Sánchez per als dirigents de l’1-O. El partit va començar dimarts una campanya de recollida de firmes amb taules per tot Espanya i ha decidit fer de la mesura de gràcia el seu eix central d’oposició. No obstant, amb la imputació de Cospedal per la seva suposada implicació en l’espionatge a Luis Bárcenas, Casado va decidir esquivar la premsa i la reacció oficial va arribar per boca del portaveu nacional i alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, que es va escudar en el tradicional «respecte absolut» a les resolucions judicials i l’obligat respecte a la presumpció d’innocència.

El líder dels populars no té fàcil parlar amb contundència sobre la possible implicació de Cospedal en el cas Kitchen. Si va arribar a la presidència del PP el juliol del 2018 és gràcies a ella. L’exministra de Defensa, que també era la número dos del partit llavors, no va aconseguir passar a la segona volta de les primàries per succeir Mariano Rajoy. El tall el van superar Casado, que ocupava el càrrec de vicesecretari de Comunicació, i la totpoderosa exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. La molt mala relació entre totes dues era ‘vox populi’. Cospedal no va dubtar a mobilitzar tot el partit per convèncer els compromissaris que el jove diputat, apadrinat per José María Aznar i amb posicions liberals i conservadores, era la millor opció per al partit. 

Ni un mes de treva

En aquest temps, el màxim dirigent dels populars ha tingut un discurs taxatiu davant la corrupció i ha llançat diversos avisos a navegants que no en deixarà «passar ni una». Els estatuts de la formació fixen la suspensió de militància d’un dirigent en l’obertura del judici oral, però Casado podria actuar abans si considerés que hi ha una infracció «molt greu».

Notícies relacionades

El líder del PP no ha disfrutat ni un mes seguit de l’oxigen que li va regalar Isabel Díaz Ayuso amb la seva victòria aclaparadora en les eleccions del 4 de maig a la Comunitat de Madrid. Ciutadans va reclamar als populars que deixin d’«obstaculitzar la justícia» davant la investigació sobre la trama Kitchen i aportin totes les dades «tot i que els perjudiquin». El PSOE i Podem van demanar al dirigent conservador que doni la cara i van assegurar que la corrupció «és passat i present del PP».

«Ell ja sabia que tenia una herència pesada i amb mines enterrades en forma de sentències i investigacions. No és res nou. Ho sabia ell i ho saben els espanyols», resumeix un col·laborador que treballa amb Casado des que es va presentar a les primàries. A la seu de Génova, remarquen l’expedient impol·lut de tots els alts càrrecs del partit des del 2018, quan va agafar les regnes i insisteixen en la presumpció d’innocència de l’exsecretària general. «Avui és la notícia del dia, no ho neguem, però demà els indults als dirigents independentistes seguiran allà», declara un vicesecretari. «I això és el més greu, no el passat del PP. Casado és el futur i el que necessiten els espanyols», afegeix.