La nova legislatura

Salvador Illa: puny de ferro, guant de seda i molts quilòmetres

  • El líder del PSC al Parlament vol conjugar una oposició contundent amb el recolzament a la taula de diàleg i els indults

Salvador Illa: puny de ferro, guant de seda i molts quilòmetres

Acn

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Salvador Illa va inaugurar en l’últim debat d’investidura de Pere Aragonès, el definitiu, l’estil d’oposició que vol mantenir durant tota la legislatura. «Guant de seda en puny de ferro», el va definir un diputat del PSC, amb referència al tarannà amable però exigent que va tenir la discussió entre el candidat socialista i el ja president.

I aquest és, en resum, el to de l’oposició que busca Illa. «Contundent però constructiva», diu ell. Contundent, perquè quedi clar que els socialistes pensen que es pot governar millor de com ho fan els independentistes. Constructiva, per allunyar-se de l’estil de Ciutadans, el partit que va obtenir la victòria electoral del 2017 i que només va servir per, opinen, augmentar la bronca al Parlament sense resultats productius. I també per inaugurar una nova etapa de diàleg, amb el recolzament a la taula entre governs i als indults com a pedra angular.

«Salvador està animat, amb ganes d’anar teixint una alternativa més clara», explica una de les principals col·laboradores del líder del PSC al Parlament. Els que el coneixen afirmen que el seu caràcter cartesià li ha permès passar sense més sobresalts anímics de repetir durant dos mesos que ell hauria de ser president –perquè havia guanyat les eleccions– a centrar-se completament en el paper de cap de l’oposició.

Visites els dissabtes o els divendres

De fet, Illa visita comarques de Catalunya cada cap de setmana des de just després del 14 de febrer. «Continuarà fent-ho, vol conèixer tots els racons i fer propostes. El contacte amb la gent li agrada i és molt rendible», diuen al seu entorn. Si dissabte, el dia en què sol sortir a fer quilòmetres, té consell nacional del partit, llavors programa les visites per a divendres.

Des de les eleccions, Illa ha visitat, per aquest ordre, Lliça d’Amunt (on es va reunir amb el comitè d’empresa de Bosch), Girona, Canovelles, Mollet i Parets del Vallès, Lleida, Tarragona, Sabadell, Terrassa, Igualada i, divendres passat, la comarca d’Osona. En alguns d’aquests llocs es va centrar a conèixer els hospitals, en una reminiscència de la seva etapa com a ministre de Sanitat. Són actes que tenen poca repercussió mediàtica, però al partit confien en el contacte directe per convèncer a cada vegada més gent que el seu projecte és el que necessita Catalunya.

«Després de les eleccions vam obrir un fil de Twitter cada cap de setmana amb les reunions dels diputats amb diferents sectors. I cada setmana hem d’elegir qui hi posem perquè és impossible recollir tota la informació», diuen des del partit per explicar que l’afany viatger d’Illa ha contagiat els seus companys.

‘Govern a l’ombra’

Alhora, els socialistes volen que es visibilitzi que són una alternativa real de govern a l’independentisme. I confien que en aquesta tasca hi ajudi el ‘Govern a l’ombra’ que el PSC posarà en marxa en els pròxims dies, com va avançar aquest diari. Illa va confirmar dissabte que busquen tant «la fiscalització del Govern», amb una oposició «molt contundent, amb zero dies de gràcia a dos partits que han portat Catalunya a la decadència», com «ajudar a portar endavant el país» col·laborant amb Pere Aragonès en l’erradicació de la pandèmia o la gestió dels fons europeus.

Aquest estil d’oposició encaixa en una estratègia més àmplia que passa per la desinflamació política del conflicte català. «Cal traçar un camí on els partits que volen formar part de la solució, ERC i PSC fonamentalment, s’impliquin en la recuperació del diàleg», diu un alt dirigent de la formació. En aquest sentit, els socialistes catalans estan completament compromesos amb la taula entre governs, però també amb els indults als líders independentistes presos.

Un sol poble

Notícies relacionades

«Volem concòrdia, volem ser útils. Volem fer realitat l’‘un sol poble’. Qui va promoure la divisió potser no era conscient dels efectes de la seva política divisiva. Nosaltres farem el contrari», va resumir el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, la posició del partit al consell nacional de dissabte. 

«Necessitem demostrar que la cooperació i no la confrontació permeten superar aquesta etapa de ruptura emocional interna i de paràlisi», afegeix un altre membre de la direcció.