Després del duríssim informe del Suprem

El Govern es reafirma i recorda que la decisió dels indults és seva

  • Ábalos insisteix que l’Executiu es guiarà per raons d’«utilitat pública» i «interès general» amb l’objectiu de «normalitzar la vida política a Catalunya»

  • El ministre recalca que l’únic òrgan competent per resoldre els expedients és «el Consell de Ministres»

El Govern es reafirma i recorda que la decisió dels indults és seva

EFE / JAVIER LIZÓN

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern no es fa enrere malgrat la contundència de l’informe negatiu del Tribunal Suprem sobre els indults als 12 condemnats del procés. Manté la seva argumentació. Les seves tesis, la seva convicció que és necessari «normalitzar la vida política a Catalunya» i que per això cal tenir gestos, encara que tinguin cost electoral. I recorda, a més, que la prerrogativa de concedir la mesura de gràcia és totalment seva.

El ministre de Transport i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va ser taxatiu durant una entrevista en ‘Las cosas claras’ (TVE): ara que es coneix el duríssim dictamen del Suprem, l’Executiu l’estudiarà «amb deteniment», perquè al cap i a la fi es tracta d’un procés «obert, reglat, conforme a dret» en el qual és «tot dins de la llei».

Document

«Amb raó d’utilitat pública i d’interès general és com s’ha de plantejar la mesura, si finalment s’adopta, que ho serà en funció dels informes del Ministeri de Justícia i la decisió que prengui el Consell de Ministres, que ho farà partint d’un procés reglat, no només en aquest context merament legal, sinó amb la voluntat de conviure pacíficament», va sostenir el número tres dels socialistes i un dels ministres de més pes del gabinet de Pedro Sánchez.

L’«enfocament» que li dona l’Executiu, va dir Ábalos a TVE, és «polític» i «transcendeix la situació jurídica i penal» dels 12 condemnats pel Suprem. El que el Gabinet progressista persegueix, va remarcar, és la «normalització de la vida política a Catalunya».

El secretari d’Organització, doncs, reproduïa els arguments esgrimits pel president: que el Govern es guiarà per la «concòrdia», l’«entesa» i el «diàleg» a l’hora de decidir sobre els indults, no per la «venjança» i la «revenja». Cal «superar fractures» del passat, «aprendre dels errors», va sentenciar aquest dimarts des de Brussel·les. «Hi ha temps per al càstig i per a la concòrdia», va concloure aquest dimecres davant Pablo Casado en la sessió de control al Congrés, en la qual va afegir que adoptaria la mateixa decisió encara que tingués 300 escons.

És a dir, que l’Executiu entén que cal bastir ponts amb Catalunya, al marge que la seva estabilitat parlamentària depengui d’ERC, que ara presideix la Generalitat. També la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, va defensar, poc abans que transcendís l’informe del Suprem, que la mesura de gràcia és un dret que tenen tots els espanyols.

Ábalos va insistir en televisió que el Govern busca la «trobada» i distanciar-se de «qualsevol element de venjança». A la pregunta de si era d’esperar la contundent resolució del Suprem, el ministre va apuntar que «cada poder [de l’Estat] pren les seves decisions amb absoluta independència i amb claredat».

Notícies relacionades

«Al final és un òrgan el que té potestat per resoldre finalment –va reblar–. Estem parlant d’informes que han d’acompanyar i contribuir a la deliberació del Consell de Ministres, però òbviament és una decisió del Consell de Ministres». És a dir, que el Govern atén els dictàmens preceptius, però reivindica la seva potestat exclusiva per decidir sobre els indults. En definitiva, la posició de l’Executiu no canvia després de conèixer-se l’opinió del Suprem.

Per Casado, els possibles indults són un pagament als socis independentistes del PSOE. I això li costarà car, serà la «liquidació» de Sánchez, va augurar. Tampoc això afecta en l’ànim del gabinet i dels socialistes. Així ho va dir Ábalos: «Ens han liquidat des d’un principi. Ens han titllat d’il·legítims, ens han volgut liquidar de naixement».