DURANT LES PROTESTES A L’AEROPORT DE BARCELONA

Arxivada la causa contra tres mossos per la pèrdua d’un ull per un foam

El jutge d’instrucció afirma que no pot determinar-se l’agent que va disparar el projectil, tot i que aprecia un possible delicte

Un joven pierde un ojo por las cargas policiales en el aeropuerto de Barcelona.

Un joven pierde un ojo por las cargas policiales en el aeropuerto de Barcelona. / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutjat del Prat de Llobregat ha arxivat la causa oberta contra tres mossos que van disparar projectils de foam als manifestants que van ocupar l’aeroport de Barcelona el 14 d’octubre del 2019 en protesta per la sentència del procés i que van causar la pèrdua d’un ull d’un dels concentrats. La resolució sosté que no s’ha acreditat quin dels agents va realitzar el tret, malgrat que es reconeix que els fets podrien ser constitutius d’un delicte de lesions. Aquesta decisió, no obstant, obre la possibilitat a plantejar una reclamació de responsabilitat a l’Administració autonòmica.

El col·lectiu de drets humans Irídia considera que aquesta actuació policial avala la necessitat urgent dels mecanismes de control de la policia «a tots els nivells» i de depuració de responsabilitats, així com la reforma del protocol de l’ús de foam. En un comunicat, el sindicat policial SAP-Fepol, que ha assistit jurídicament els tres antiavalots, ha exigit, per la seva banda, respecte per a aquesta resolució i ha apel·lat que es doni seguretat jurídica als efectius policials tant en l’exercici de les seves funcions com en l’ús de les eines aprovades pel Parlament.

El jutge relata que aquell dia es va congregar una multitud de persones a la Terminal 1 de l’aeroport. Cap a les 21 hores i davant el «risc que els manifestants aconseguissin accedir i prendre» les instal·lacions, precisa, efectius de la Policia Nacional i els Mossos van iniciar una actuació conjunta per dispersar els congregats a l’interior de l’aparcament. Segons el togat, la situació dels concentrats era «d’extrema hostilitat i violència cap a la línia policial», amb el llançament de pedres, llambordes, tanques, pilotes de golf llançades amb tirador, vidres dels plafons, carros portaequipatges i neteja, entre altres objectes.

La interlocutòria descriu que davant aquesta situació i que els manifestants prenguessin una «infraestructura crítica» com és un aeroport, «els danys materials generalitzats i el greu perill per la integritat física de totes les persones allà presents», un subinspector dels Mossos, com a comandament operatiu de la BRIMO, va sol·licitar autorització al cap del dispositiu per utilitzar foam. El comandament el va autoritzar i va transmetre a tres agents investigats l’ordre de «foc a discreció», habilitant-los perquè efectuessin «trets selectius i discriminats» a persones que llancessin objectes cap a la policia. A més, es va avisar els concentrats que si no cessaven la seva actitud agressiva hi hauria «una intervenció policial immediata».

A l’aparcament

En aquest context, una persona va rebre l’impacte d’un projectil de foam a l’ull esquerre quan es trobava a l’aparcament de la terminal. Els tres mossos investigats han reconegut en la seva declaració judicial haver utilitzat aquests projectils al lloc i en el moment dels fets, si bé cap d’ells va afirmar haver vist un lesionat ocular. El ferit va manifestar, per la seva part, que no va poder veure qui li disparava ni el tipus de projectil.

Notícies relacionades

El jutge argumenta que «segurament» la lesió va ser causada per un projectil foam i, per tant, per un agent dels Mossos, ja que només aquest cos policial l’utilitza. «Valorant conjuntament totes les diligències practicades, es pot entendre que efectivament es presenta una aparença de tipicitat penal; els fets descrits podrien ser constitutius d’un possible delicte de lesions», remarca, tot i que, al seu entendre, «no ha pogut determinar-se l’agent» que «va disparar el concret projectil causant d’aquesta lesió». En dos minuts es van produir sis trets de foam efectuats pels agents encausats que podrien ser compatibles amb les ferides presentades per la víctima, però «ha sigut impossible establir l’autoria específica i precisa», conclou.

Davant