Procés d’immunització

Arriben a Espanya 1,5 milions de dosis de la vacuna d’AstraZeneca

  • Sanitat comença a distribuir-les entre les comunitats autònomes per aconseguir la previsió que hi hagi un 70% de ciutadans inoculats per a l’estiu

2
Es llegeix en minuts

Espanya ha rebut aquest dijous 1,5 milions de dosis de la vacuna d’AstraZeneca contra la Covid-19, cosa que permetrà incrementar el nombre de persones inoculades, almenys amb una primera dosi, a l’espera de la decisió de la Comissió de Salut Pública sobre si administrar la segona dosi en menors de 60 anys. I tal com han arribat, el Ministeri de Sanitat ha començat a distribuir-les entre les comunitats autònomes, segons ha informat el Ministeri en el seu compte de Twitter.

Aquestes dosis, que van arribar a Espanya aquesta setmana, se sumen als 1,7 milions de dosis de Pfizer/BioTench que dimarts passat van començar a repartir-se entre les comunitats autònomes, 400.000 de Moderna i 126.000 monodosis de Janssen.

Aquestes xifres col·loquen Espanya, segons la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en una setmana rècord en l’arribada de vacunes, i marca un «punt d’inflexió» en la campanya d’immunització.

L’arribada d’aquests sèrums permetrà, segons Darias, que la setmana vinent es pugui arribar a 5 milions de ciutadans immunitzats amb la pauta completa, és a dir, el 10% de la població.

Procés accelerat

El procés de vacunació a Espanya s’està accelerant en els últims dies amb l’objectiu d’aconseguir la previsió que hi hagi un 70% de ciutadans inoculats per a l’estiu i aconseguir un acostament a la normalitat commés aviat millor.

La incorporació de les vacunes de Janssen a les tres que ja s’administraven, Pfizer, AstraZeneca i Moderna, permet incrementar el nombre de vacunacions diàries en totes les comunitats. A més, la posada en marxa de vacunòdroms en grans espais permet administrar més nombre d’injeccions en menys temps.

Dosis administrades

Fins ara s’han administrat 11.009.704 dosis de Pfizer, 3.752.049 d’AstraZeneca, 1.023.861 de Moderna i 74.058 de Janssen, segons dades del Ministeri de Sanitat del 29 d’abril. Les persones amb pauta completa són 4.413.784, cosa que suposa un 9,3% de la població, mentre que 11.520.146, el 24,3% de la població, ha rebut almenys una dosi.

Per comunitats, Andalusia va al capdavant a l’haver inoculat el 99,1% de les vacunes rebudes. Ceuta i Melilla, també presenten altes ràtios amb el 98% i 96,1%, respectivament, per davant d’Extremadura, amb el 94,9%, i el País Valencià, amb el 94,7%.

L’arribada aquest dijous del milió i mig de vacunes d’AstraZeneca, que se situa com a segona farmacèutica en entregues amb més de 5,3 milions de dosis, facilitarà que aquestes xifres augmentin de forma ràpida.

120.000 vacunes en una setmana

Notícies relacionades

Un dels nous grans espais de vacunació és el que s’ha estrenat a Barcelona, a la Fira de Barcelona, el més gran de Catalunya. Té capacitat per vacunar 120.000 persones en una setmana. Està previst que comenci a funcionar a ple rendiment el pròxim 9 de maig, però va arrencar dilluns amb una prova pilot per a mil persones entre 60 i 69 anys, als quals els va ser administrada la vacuna d’AstraZeneca. Amb aquesta prova es pretenien provar tots els circuits d’espai de Fira de Barcelona, adequats per a la vacunació.

A Espanya, la carrera per aconseguir l’anomenada immunitat de grup ha agafat velocitat en els últims dies, per compensar el retard que s’havia produït davant el subministrament que s’havia alentit des de la UE.