Iniciativa d’ERC i Grup Plural

L’abstenció del PSOE impedeix que es pugui tramitar la ‘llei trans’ del Congrés

  • Els socialistes no recolzen la proposició de llei d’ERC i el Grup Plural que recull els plantejaments de l’esborrany legal elaborat per Irene Montero

  • La iniciativa permet canviar de sexe sense necessitat d’un informe mèdic o hormonació, però la vicepresidenta Calvo continua apostant per un testimoni o document que demostri la situació estable de transsexualitat

L’abstenció del PSOE impedeix que es pugui tramitar la ‘llei trans’ del Congrés
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Davant el desacord del Govern entorn de la ‘llei trans’ alguns dels grups que donen suport a l’Executiu, en concret ERC, JxCat, Més País, Compromís, Nova Canàries i la CUP, han impulsat una proposició de llei que recull els plantejaments de l’esborrany legal elaborat pel Ministeri d’Igualtat i que causa reticències a l’àrea socialista del Govern. Però la proposició de llei ni tan sols serà tramitada al Congrés. El PP i Vox han votat aquest dimarts en contra i el PSOE s’ha abstingut, cosa que ha provocat que la iniciativa acabi en dic sec. Un altre xoc al si de l’Executiu central, aquesta vegada evidenciat a l’hemicicle.

El text de la proposició recull l’anomenada autodeterminació del gènere, que permet el canvi de sexe registral amb la mera «declaració expressa» de l’interessat, sense necessitat d’informe mèdic o hormonació. Una posició que xoca amb la part socialista del Govern, encapçalada per la vicepresidenta i secretària d’Igualtat del partit, Carmen Calvo, que considera que cal algun tipus de testimoni o document que acrediti que hi ha una situació transsexualitat estable, per donar al text «garanties».

La seguretat jurídica

Precisament, la necessitat que la nova regulació contingui seguretat jurídica ha sigut l’argument esgrimit per la diputada socialista Susana Ros per defensar l’abstenció de partit a la proposta legal. «Compartim que és urgent la despatologització, però la llei presenta qüestions de fons que no compartim i qüestions molt millorables», ha assenyalat. Així mateix, ha explicat que per al PSOE és tan important «l’avenç en drets com evitar la seva impugnació», recordant la possibilitat que el PP i Vox recorrin la iniciativa davant el Tribunal Constitucional. Així mateix, la parlamentària ha assegurat que la legislació en què treballa el Govern, i que amb l’objecte del consens està en procés de fusió amb la llei LGTBI, està «a prop d’arribar al Consell de Ministres».

Al seu torn, Rafael Simancas, portaveu del PSOE a la Cambra baixa, ha sostingut hores abans del debat que l’ampliació dels drets de les persones trans ha de fer-se «amb rigor i seguretat jurídica». El PSOE ha endurit, no obstant, en les últimes hores la seva posició, ja que dilluns fonts de la cúpula socialista van deixar la porta oberta al ’sí’ si Vox i PP votaven en contra i era necessari per facilitar la tramitació.

«No ens oposem que es tramiti», ha sentenciat Simancas en roda de premsa per defensar la seva abstenció (en un intent de mitigar el xoc amb Podem), tot i que ja sabia que amb aquesta posició impedia que tirés endavant. «Som responsables del nostre vot, no del vot dels altres», ha argumentat amb referència al vot en contra de PP i Vox.

La promesa de Montero

Notícies relacionades

Aquests arguments no han calat en el seu soci de Govern. La ministra d’Igualtat, Irene Montero (Podem), ha agafat la paraula de manera inusual després del debat i en to disgustat ha demanat perdó al col·lectiu trans perquè la seva llei no hagi arribat encara de la mà del Govern al Congrés. Així mateix, ha mostrat la seva estranyesa perquè una proposta legal que reconeixia l’autodeterminació de gènere, elaborada el 2019 i avalada pel PSOE, tingués llavors «seguretat jurídica» i ara la proposició de llei dels grups minoritaris i l’esborrany elaborat pel Ministeri d’Igualtat, segons els socialistes, en manqui. I ha mostrat el seu «ferm compromís» amb què la «lliure identitat de gènere sigui una realitat» aquesta legislatura.

Per part seva, els grups proponents han lamentat que els socialistes ni tan sols deixin que la proposició es tramiti, perquè en el procés pugui ser esmenada. Des de Més País, Íñigo Errejón ha recordat que el Govern els demana constantment el seu recolzament a diversos reials decrets, amb el compromís de negociar-los després a la Cambra baixa, i ara el PSOE es nega a fer el mateix. «Jo sé que encara hi ha diferències, però es discuteixen», ha assenyalat. «Avui l’abstenció és votar ‘no’, amb els qui consideren, com Vox, malaltes les persones trans», ha assenyalat al seu torn Mireia Vehí, de la CUP.