Vist per a sentència

L’advocat del PP considera «impostada» la confessió de Bárcenas, a qui culpa de la caixa b

  • Santos carrega contra les acusacions i demana al tribunal que hi actuï per forçar «un històric judici al finançament» del partit

  • Els acusats renuncien a l’última paraula i el judici queda vist per a sentència, després que l’advocat del PP en demanés l’absolució

Luis Bárcenas.

Luis Bárcenas. / SEÑAL AUDIENCIA NACIONAL

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El judici amb què l’Audiència Nacional determinarà si el PP va pagar en negre la reforma de la seu central va quedar aquest dimecres vist per a sentència després que l’advocat d’aquest partit, l’exfiscal Jesús Santos, en sol·licités l’absolució i carregués contra la confessió de qui va ser el seu tresorer, Luis Bárcenas, que considera «impostada», i contra les acusacions populars, que segons la seva opinió han actuat amb temeritat per «forçar un judici històric al finançament» del PP en què incloïa fets aliens al procediment.

Santos va posar en dubte tant la confessió que va anunciar la vigília del judici com la declaració que Bárcenas va prestar el 2013 davant el llavors jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz, en què va detallar el sistema de finançament il·legal del PP que va declarar acreditada la sentència de la primera època de la Gürtel, per la qual l’extresorer compleix 29 anys de presó. Segons la seva opinió, es va tractar d’«una cortina de fum» perquè va coincidir amb la comissió rogatòria que li va atribuir 48 milions d’euros a Suïssa, cosa que li hauria permès diluir la seva responsabilitat amb el partit, quan «és el veritable protagonista» del procediment, va assegurar el lletrat. Va afirmar que dels apunts de Bárcenas només se n’ha provat «el 3%» i va assegurar que va abusar de la confiança del partit i del seu superior en la seva tresoreria, el difunt Álvaro Lapuerta.

L’advocat del PP, al qual es reclamen els diners que presumptament va defraudar a Hisenda al pagar en negre les obres, ha sigut l’últim advocat a intervenir-hi abans que tots els acusats renunciessin a exercir el seu dret a l’última paraula, després de gairebé 30 jornades en què la fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i les quatre acusacions populars han defensat la veracitat dels apunts de l’extresorer.

Notícies relacionades

Mentre defensava la tasca del fiscal anticorrupció Antonio Romeral, que no acusa el PP, Santos es va mostrar tan crític amb el paper d’aquestes últimes que fins i tot va reclamar al tribunal que actués en contra seva per haver acusat amb «temeritat» i sense afecció a la legalitat.

Va reclamar que aquest afany per estendre la sospita de corrupció al PP més enllà dels fets investigats en la causa no «els surti gratis». En aquest sentit, va considerar el judici de la caixa b el «paradigma» de per què els partits no haurien d’exercir l’acusació popular, com proposen els últims intents de modificar la llei d’enjudiciament criminal tant per governs del PP com del PSOE.