La batalla partidista en la negociació del Govern

Jordi Sànchez amenaça ERC de forçar eleccions

  • El dirigent del partit de Puigdemont no garanteix els vots a Aragonès i els condiciona al contingut del pacte ERC-comuns

  • Acusa els republicans de no saber guanyar i de tenir un sector intern contrari a JxCat i rebutja tota autocrítica

Jordi Sànchez.

Jordi Sànchez. / EFE / Andreu Dalmau

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha amenaçat ERC de no recolzar la investidura de Pere Aragonès malgrat que el mateix Sànchez va afirmar en una conferència el 23 de març: «Que ningú s’equivoqui, Jxcat no especularà ni jugarà al càlcul de noves eleccions ni proposarà un candidat ni condicionarà qui ha de ser el candidat d’ERC». Avui, en canvi, ha afirmat: «No es pot pretendre guanyar tot un Govern amb 33 diputats».

En declaracions a Catalunya Ràdio des de la presó de Lledoners, Sànchez ha advertit que els vots de JxCat no seran «gratis» i dependran de si ERC arriba a un acord amb els comuns que faci que aquest últim partit accepti la independència. En cas contrari, Junts no garanteix els seus vots. És més, el dirigent independentista ha acusat Pere Aragonès de fer un «gir brusc de volant» que «posa en risc» la feina negociadora. «És tan important saber perdre com guanyar», ha afegit en un to contundent, en què no ha garantit el recolzament al candidat republicà, argumentant que això depèn de l’acord a què s’arribi amb els comuns. Sànchez ha dit que va explicar a ERC fa unes setmanes: «Si tanqueu un acord de Govern amb els comuns i ens presenteu el programa, les propostes i el pla de treball, valorarem evitar anar a noves eleccions, per nosaltres no quedarà. Però ERC s’ha de decidir si vol fer un acord amb els comuns i renunciar a l’independentisme» o aconsegueix convèncer els comuns en favor de la independència.

És a dir, que Junts no garanteix en cap cas els vots necessaris per a Aragonès. Però ha acusat de tot ERC per posar la situació «als peus d’un abisme que ens pot portar a noves eleccions, no és raonable una investidura amb 33 diputats amb la promesa d’arribar més tard a un acord, no és raonable, en política hi ha d’haver generositat, capacitat d’acord, no hi pot haver girs sobtats».

Notícies relacionades

Sànchez ha amenaçat de divulgar els documents negociadors i ha admès que la falta d’acord amb ERC té a veure amb el Consell per la República i la coordinació entre els partits independentistes al Congrés o no. En tot moment el dirigent de Junts ha reclamat reprendre les negociacions. També ha retret a Esquerra condescendència respecte al Govern del PSOE i Unides Podem.

Qüestionant l’independentisme d’ERC

Sànchez ha afirmat que va parlar amb Aragonès aquest cap de setmana, però ha replicat amb contundència les afirmacions del candidat republicà aquest matí a TV-3, en què ha deixat clar que no busca un pacte de Govern amb Junts sinó el recolzament d’aquest partit a la investidura. «Probablement el senyor Aragonès s’ha vist tutelat d’una banda del seu partit que no volia un Govern amb JxCat», ha afegit, i ha desafiat el dirigent d’ERC a afirmar que vol un acord de Govern amb els comuns. «Tot és legítim, però s’ha de parlar clar». D’aquesta manera Junts mira de qüestionar l’independentisme d’ERC: «Quin és la voluntat de treballar per la independència d’ERC», s’ha preguntat Sánchez.