En vots

Més Madrid domina i fa un ‘sorpasso’ al PSOE

  • García s’erigeix com a líder de l’oposició a la Comunitat de Madrid al superar Gabilondo en uns milers de vots

  • La candidata del partit d’Errejón reivindica que han sigut la «força dinàmica» del bloc de l’esquerra

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Mónica García serà, a priori, la líder de l’oposició madrilenya. El rum-rum que la candidata de Més Madrid podia fer un ‘sorpasso’ a Ángel Gabilondo es va confirmar aquest dimarts a les urnes. No en escons –tots dos van obtenir 24 diputats–, sinó en vots. La cap de llista del partit d’Íñigo Errejón va arrasar amb un 16,97% dels vots un PSOE que venia de ser la primera força en els comicis del 2019 i que en aquesta ocasió es va desplomar més de 10 punts percentuals, i es va situar en el 16,85%. I l’alegria en García va ser més que evident. Tant que es va dir que Més Madrid és «la força dinàmica del bloc progressista».

Al començament de la nit, a la seu de Més Madrid ja avisaven d’«una sensació en l’ambient» que hi havia una cosa que les enquestes no estaven sabent detectar. El pas de les hores els va acabar donant la raó. Tot i que els seus 24 escons sí que estaven dins del que auguraven els sondejos, ningú va preveure el daltabaix del PSOE, i en el moment que García va superar Gabilondo en vots la seu de Més Madrid va esclatar en crits i aplaudiments. «A partir d’ara assumim aquest compromís i la responsabilitat de ser la força política que lideri l’alternativa i el canvi a la Comunitat de Madrid», va anunciar García, somrient i acompanyada per Errejón i per Rita Maestre, la portaveu del partit a l’ajuntament de la capital, on van ser la força més votada el 2019.

«Aquesta nit es demostra que hi ha un espai polític verd, feminista i madrileny que no només es consolida sinó que, a més, té un ampli marge de creixement», va assenyalar García, exultant pels resultats després d’una campanya electoral en què va començar sent una candidata pràcticament desconeguda per al gran públic. Lluny de quedar-se allà, la candidata de Més Madrid va reivindicar la seva formació com la «força dinàmica del bloc progressista», la que ha «pressionat» per intentar acabar amb el Govern del PP i com «l’alternativa de canvi i de futur a la Comunitat de Madrid».

Fil a l’agulla

Notícies relacionades

L’alegria de ser la primera força a l’esquerra, tot i que sigui per un grapat de vots, es va veure enfosquida per la realitat en el seu conjunt. L’esquerra no podrà formar un Govern alternatiu del PP. «Hem fet tot el que ha estat a les nostres mans, però tot el que ha estat a les nostres mans no ha sigut suficient», va admetre. Aquest toc d’autocrítica –l’únic de la seva intervenció inicial– no va tornar al seu discurs fins al torn de preguntes. «Les dades són dolentes», va tornar a reconèixer al ser qüestionada per la ineficàcia de les tres esquerres per sumar una majoria absoluta.

«Des d’aquesta mateixa nit comença el compte enrere per a les eleccions que hi haurà d’aquí dos anys i per a les quals em poso a treballar des d’aquest mateix moment», va assenyalar sobre els comicis que estan programats per al maig del 2023. En aquest sentit, va llançar un missatge a tots els madrilenys: «No desespereu, no us doneu per vençuts. Tinc l’absoluta convicció que cada dia serem més i serem molt millors».