La negociació del Govern

ERC es resigna a cedir Economia a Junts

  • Els republicans entenen que el canvi a la presidència força el relleu a la conselleria

ERC es resigna a cedir Economia a Junts
2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La Conselleria d’Economia és una de les joies de la corona per a ERC. Per múltiples raons, que van des que és un departament troncal per a l’acció de govern a motius més humans. No en va és, encara, el departament del presidenciable i el seu equip. Esquerra es va fer forta, primer, a la seu de la rambla de Catalunya, i després, al Districte Administratiu, a Sants-Montjuïc, el 2015, quan, pel pacte que va donar lloc a Junts pel Sí, Oriol Junqueras es va convertir en vicepresident i responsable de l’àrea.

Malgrat tot, i de mala gana, els republicans s’han resignat a cedir Economia a Junts per Catalunya en el pacte de Govern que continuen negociant. Potser per la inversió de càrrecs que suposa la nounada supremacia parlamentària d’ERC sobre la postconvergència.

I per al partit de Carles Puigdemont, l’àrea d’Economia entra dins el que haurien d’aconseguir. Sens dubte, Elsa Artadi, que ja va ser a l’àrea econòmica del Govern, és la candidata a ocupar la conselleria. Jordi Sànchez ha reclamat públicament gestionar a més els fons europeus, a la qual cosa ERC s’oposa. Els republicans, amb tot, volen fer constar que no es tracta d’una cessió més, sinó d’una cosa transcendent i, en la negociació, exigiran obtenir una contrapartida «gran i transcendent», segons fonts d’Esquerra. 

Conselleries amb un alt pressupost

Junts segueix a l’espera de debatre internament el repartiment de carteres en el futur Govern de coalició amb ERC. El seu objectiu inicial, a què els republicans s’oposen, era aconseguir un pacte simètric al del 2017, és a dir, aconseguir les conselleries que Esquerra ara ocupava. En qualsevol cas, la intenció és la d’esgarrapar el màxim poder possible.

A part d’Economia, Junts aspira a àrees amb àmplia dotació pressupostària com Salut i Educació, així com possiblement les àrees socials. Respecte a les noves àrees promeses pel candidat Pere Aragonès –feminismes, universitats i acció climàtica– Junts no té una posició definitiva.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, la pugna també serà interna entre els puigdemontistes, ja que si finalment són set les conselleries que assumeix JxCat, els cops de colze per ocupar-les seran notables. S’hauran d’encaixar diversos criteris: el pes dels actuals consellers, la presència de famílies diferents –des dels exdirigents de Convergència a les noves incorporacions independents–, la paritat, la presència de dirigents territorials i la presència, sens dubte, de fidels a Puigdemont.

Per això, noms com Josep Rius (un estret col·laborador de l’expresident que podria liderar Exteriors si cau a la trinxera postconvergent, i actuar de pont entre la plaça de Sant Jaume i Waterloo); Damià Calvet (actual conseller i el principal pes pesant exconvergent, fidel escuder de Josep Rull); Jordi Puigneró (que era el preferit per alguns sectors puigdemontistes com a candidat davant Laura Borràs) hauran de competir amb altres noms com el de la dirigent per Girona Gemma Geis, el fins ara president del grup parlamentari, Albert Batet, i el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa.