Eleccions a la Comunitat de Madrid

L’esquerra s’aboca a identificar Ayuso amb l’extrema dreta de Vox

  • Gabilondo demana el recolzament per «frenar l’odi i el Govern que prepara» el PP amb els ultres

  • «El 4 de maig es vota entre feixisme i democràcia», assenyala Iglesias

  • García qualifica d’«aberrant» l’«equidistància» amb el feixisme de la presidenta en funcions

undefined49436437 monasterio ayuso191220195502

undefined49436437 monasterio ayuso191220195502 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La campanya del 4-M es troba ara on l’esquerra volia. Les possibilitats que els progressistes arrabassin la Comunitat de Madrid al PP continuen sent escasses, segons gairebé totes les enquestes, però ara, després que Vox portés un pas més enllà la seva retòrica incendiària al negar-se a condemnar les amenaces de mort a Pablo Iglesias, el PSOE, Més Madrid i Unides Podem insisteixen que el triomf està a l’abast de la mà. L’ocorregut a la cadena SER el dia anterior, quan primer Iglesias i després Ángel Gabilondo iMónica García es van aixecar del debat davant l’actitud de la candidata ultra, Rocío Monasterio, pot servir per mobilitzar el seu electorat, més apàtic fins al moment , que el de la dreta. Els mítings celebrats aquest dissabte per les tres formacions d’esquerra, que ara es mostren coordinats i no s’ataquen entre ells, han tingut un denominador comú: identificar la candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, favorita en els sondejos, amb l’extrema dreta, la qual en principi necessitarà per governar. 

No només Iglesias va rebre una carta que contenia diverses bales. Les amenaces també van ser patides pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez. Tots dos, en una incorporació d’última hora, han participat en el míting del PSOE al madrileny barri de Vallecas, al qual també ha assistit el conegut presentador de televisió Jorge Javier Vázquez.

Dels menors a les amenaces

«En tan sols tres dies han atacat els menors i han donat cobertura a les amenaces de mort dels nostres companys», va dir Gabilondo sobre Vox. L’aspirant del PSOE va demanar el vot per «frenar l’odi i el Govern que prepara Ayuso amb una ultradreta que llança al·legats predemocràtics». «La llibertat és no tenir por ni estar acovardit per amenaces. Avui hem de rebutjar més que mai els discursos d’odi. Necessitem paraules, no bales», ha assenyalat Gámez. Marlaska, per la seva part, ha carregat contra el «discurs roí i covard de l’assenyalament». La vicesecretària general del PSOE i portaveu parlamentària, Adriana Lastra, finalment, va voler deixar clar què està en joc el pròxim 4 de maig: «Això ja va de democràcia o feixisme».  

A la mateixa hora, durant un acte sobre feminisme, Iglesias llançava la mateixa idea. «El 4 de maig es vota entre feixisme i democràcia», ha dit. «El nostre gest d’ahir no és el que canvia l’actitud dels partits progressistes i mitjans de comunicació. El que ho va canviar tot va ser l’actitud, a les xarxes socials, de centenars de milers de persones que van dir que, efectivament, la democràcia està en perill», va afegir el candidat d’Unides Podem.

Notícies relacionades

Igual de clara ha sigut García en un vídeo gravat des del parc del Retiro. L’aspirant de Més Madrid ha qualificat Monasterio de «mala gent». Però, segons García, això no és el principal en aquestes eleccions. «Hi ha una cosa més aberrant encara. L’equidistància d’Ayuso. Vull que expliqui, sisplau, en què se sembla la llibertat a les amenaces, a l’odi i a la mesquinesa», ha assenyalat. 

La presidenta en funcions, mentrestant, participava en un míting amb Pablo Casado a Pozuelo de Alarcón. Al PP no li interessa el canvi que ha fet la campanya de la mà de Vox. «No us distragueu», ha demanat Ayuso als seus.