Negociacions a foc lent

Junts no descarta esgotar el calendari abans d’investir Aragonès

  • Segueix l’intercanvi de documents entre els negociadors sobre programa de govern i vies de coordinació

Junts no descarta esgotar el calendari abans d’investir Aragonès
1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La reunió d’aquest dimecres entre ERC i Junts tampoc va representar un avanç significatiu cap al pacte d’investidura i legislatura entre els dos partits independentistes. Segons van informar posteriorment fonts del partit de Carles Puigdemont, prossegueix l’intercanvi de documents sobre els eixos d’actuació del futur Govern i les comissions de seguiment de l’acord, quan es produeixi. La discreció continua presidint les trobades i els terminis són inexistents. Tant és així que a Junts s’apunta ja la possibilitat d’esgotar el calendari.

El factor temps és sempre una clau negociadora. El candidat a president, Pere Aragonès, ha reclamat insistentment un acord al més aviat possible. En les últimes hores, ha esgrimit un mecanisme de pressió: fa falta ja un Govern al 100% que superi la «provisionalitat» perquè el màxim de fons europeus arribin a Catalunya per accelerar la reconstrucció social i econòmica. Però aquest tipus de pressions semblen no fer efecte en JxCat.

Notícies relacionades

Junts llança missatges diversos. D’una banda, repel·leix les exigències d’ERC i algun dels seus negociadors afirma en privat que hi ha marge legal per al pacte fins al 26 de maig –després d’aquesta data, si Aragonès no és investit, es convocarien noves eleccions automàticament–, per la qual cosa hi ha temps per aconseguir un bon acord. D’altres concedeixen la possibilitat que, a l’haver entrat ja en el programa de govern i l’estructura de coordinació per evitar discrepàncies, es podria accelerar el camí cap a una fumata blanca.

Guerra de nervis

Però tot això sense dates, i molt menys, des del punt de vista de Junts, sense sotmetre’s a l’exigència d’ERC d’un pacte abans de l’1 de maig. Mentre JxCat allarga el calendari i alimenta la impaciència d’Esquerra, els republicans llancen en privat també dards sobre les tres ànimes dels puigdemontistes: els que estan a favor d’un pacte de Govern; els que optarien per investir Aragonès i passar a l’oposició, i un tercer grup que fins i tot veuria bé provocar unes noves eleccions. Òbviament, Junts nega que existeixi tal divisió interna i afirma que no hi haurà comicis i que el seu objectiu és arrencar a Esquerra el millor acord possible.