Negociacions per a un Executiu

ERC exigeix a Junts que cessi en el bloqueig de les negociacions perquè «la gent necessita un Govern»

  • Els republicans atribueixen la demora als problemes interns dels postconvergents

  • Esquerra suggereix que el pacte s’ha de produir entre Sant Jordi i l’1 de maig

ERC exigeix a Junts que cessi en el bloqueig de les negociacions perquè «la gent necessita un Govern»
2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Tenim pressa, la pressa de la gent per tenir un Govern que no sigui en funcions, sinó amb totes les funcions». Just quan es compleixen dos mesos de l’inici de les negociacions d’ERC amb Junts, i veient els timidíssims avenços en aquesta, els republicans van exposar davant la premsa l’equip negociador. Va començar Josep Maria Jové, expert en aquest tipus de diàleg i sobre qui encara pesa l’espasa de Dàmocles de l’actuació judicial per l’1-O. El TSJC va decidir el seu processament pels delictes de desobediència, prevaricació, malversació i revelació de secrets per la seva participació en l’organització del referèndum.

«Ens hem reunit més de 20 vegades i intercanviat més de 10 documents», va seguir Jové, per il·lustrar l’esforç fet pels republicans. Altres negociadors, com Marta Vilalta i Sergi Sabrià, van instar els postconvergents a cessar el bloqueig de les negociacions i, fins i tot, van atribuir l’actitud de Junts a certs problemes de cohesió interns, entre els que ambicionen un pacte de Govern i els que prefereixen fer-se pregar. «Els problemes interns d’un partit no es poden convertir en el problema dels catalans», va afirmar irritada Vilalta.

Repetició electoral

Sabrià també va al·ludir a una possible repetició electoral, si els postconvergents porten fins al final aquest ‘bloqueig’ que detecten els republicans. «Si anem a aquest escenari hauran d’explicar molt i molt bé per què es fa passar el país per aquest tràngol, amb el que està passant [amb referència a la pandèmia i les crisis que ha generat]». «Si algú està especulant amb nous comicis»; va intervenir Vilalta, «que surti i ho digui»

«No hi ha cap impediment perquè hi hagi un pacte entre Sant Jordi i el primer de maig, i que el Govern es posi a caminar ja. I si n’hi ha, ens agradaria que Junts ens l’expliqués», va afirmar Vilalta, número 2 extramurs d’Esquerra.

En l’assumpte més candent, el de quina ha de ser la direcció estratègica de l’indepenentisme i què fer amb el procés, els republicans van reiterar la seva oferta d’un òrgan de direcció pentacèfal, amb ERC, Junts, la CUP i les entitats sobiranistes (Òmnium i l’ANC).

Notícies relacionades

Sobre una altra de les patates calentes, la de la gestió dels fons de reconstrucció europeus, Vilalta va afirmar que no li constava cap «desacord», perquè aquesta part de l’oferta escrita global transmesa a Junts no s’ha respost.

Aquesta oferta, van detallar els republicans, s’estructura en cinc eixos. El de la direcció del procés; preservar la majoria independentista en el Parlament; el pla de Govern; l’estructura de conselleries i àrees del Govern i els mecanismes de resolució de problemes interns futurs entre les dues forces.