Lluita pel 4-M

Iglesias i Vox: confrontació d’alt voltatge a Madrid a la recerca del vot obrer

  • El líder morat esgrimeix els exabruptes de la formació ultra per mobilitzar el cinturó roig madrileny

  • Els ultres es llancen a una campanya de la por per capitalitzar el descontentament dels barris humils

Iglesias i Vox: confrontació d’alt voltatge a Madrid a la recerca del vot obrer
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Quan Pablo Iglesias va fer el salt des de la Moncloa a la candidatura a les eleccions madrilenyes i el seu equip va començar a preparar la seva estratègia, la consigna era clara: «Confrontar amb el PP i Vox a tots els nivells». Setmanes després, el xoc frontal amb Isabel Díaz Ayuso no ha fet efecte. La presidenta de la comunitat ha preferit com a contrincant directe Pedro Sánchez. Això deixa el partit ultra com l’únic adversari disponible per als morats, que busquen un combat cos a cos que els ajudi a mobilitzar l’electorat del cinturó roig de Madrid. Els de Santiago Abascal ja han demostrat que estan més que disposats a entrar en el xoc, amb la intenció d’eixamplar les bases als barris i municipis obrers.

«La democràcia està amenaçada per una dreta trumpista», va sentenciar Iglesias el dia que va anunciar la seva sortida del Govern per ser candidat, a mitjans de març. Des d’aleshores, aquestes paraules han pres diferents formes, però la intenció original no ha variat: avivar el temor de la possible entrada de Vox a l’Executiu madrileny com a esperó per mobilitzar els votants d’esquerres de les zones més humils de Madrid.

Tot i que les enquestes situen Iglesias en quarta posició, en el seu entorn defensen que la seva candidatura ha renovat les il·lusions de desbancar el PP amb una suma d’esquerres en un feu que els populars conserven des de fa més de 25 anys, però això no és suficient. El líder d’Unides Podem, preocupat pel fantasma de l’abstenció, fa setmanes que apel·lat a acudir el 4-M (un dimarts laborable per a més inri) a les urnes en massa. Els escarafalls del partit d’extrema dreta, els discursos incendiaris de la seva candidata, Rocío Monasterio, i els mítings ultres als barris obrers on amb prou feines van ser votats –per exemple Vallecas– li estan donant munició. Tant que els morats han portat el xoc fins al Congrés, on aquest dimarts van defensar una proposició no de llei per rebutjar els actes violents de l’extrema dreta.

Una porta oberta

Però l’estratègia d’Iglesias és una arma de doble tall. A canvi d’aprofitar els exabruptes de Vox al cinturó roig de Madrid, també deixa oberta la porta perquè Rocío Monasterio aconsegueixi calar en les capes més castigades de la societat durant la pandèmia. En el partit d’Abascal, que en les últimes eleccions generals ja va intentar identificar-se amb el vot obrer al·ludint a l’«Espanya que matina», reconeixen que l’actual crisi els beneficia.

Els ultres, que veuen esgotat el seu creixement als barris més rics, on predomina el vot a Díaz Ayuso, pretenen aprofitar aquesta dinàmica d’utilitzar-se mútuament per canalitzar el possible descontentament dels votants treballadors més modest cap a Iglesias. «Les imposicions i restriccions són per a tu. No per a ells», diu un cartell que Vox va col·locar al metro de Madrid aquest mateix dimarts, en què contraposen un obrer de la construcció amb mascareta amb la foto de l’exvicepresident sense durant un acte de campanya.

Notícies relacionades

Al més pur estil trumpista, Vox també està utilitzant la por com a estratagema polític, alarmant sobre la suposada inseguretat els barris de la capital. «Amb Vox sortiries a un barri segur», es pot llegir a la sortida de l’estació de metro de Sol, al quilòmetre zero de Madrid. I, al centre de la seva tàctica del temor, la formació d’Abascal ha penjat un cartell criminalitzant els menors estrangers no acompanyats. «Un mena, 4.700 euros al mes. La teva àvia, 450 euros de pensió/mes», sostenen al costat del seu lema: «Protegeix Madrid. Vota segur».

L’anunci, que està sent investigat per la Fiscalia de Madrid per un possible delicte d’odi, és munició per a Iglesias. «No podem permetre que aquests criminals governin a Madrid. El 4 de maig ens ho juguem tot. Hem de plantar cara. Que ningú es quedi a casa», va sentenciar el candidat morat a Twitter.