Brussel·les veu la proposta de reforma del CGPJ «en línia» amb l’Estat de dret

  • La Comissió Europea insta Espanya a elegir els nous membres de l’òrgan de govern dels jutges

Brussel·les veu la proposta de reforma del CGPJ «en línia» amb l’Estat de dret
1
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta de Valors i Transparència de la Comissió Europea, Vera Jourová, ha assenyalat que la nova proposta de reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en què treballa el Govern de Pedro Sánchez està «en línia» amb la normativa vigent. Jourová es va pronunciar així després de reunir-se amb el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i va remarcar que la reforma, que preveu limitar els poders del CGPJ quan tingui membres amb el mandat caducat, «compleix l’Estat de dret i els equilibris necessaris» entre el poder legislatiu, l’executiu i el judicial.

A més, va instar el Govern a elegir els nous membres de l’òrgan de govern dels jutges. Així, va considerar que una reforma d’aquest tipus «fa encara més necessària» l’elecció de nous membres, perquè el CGPJ pugui desenvolupar la seva funció «de manera plena».

Notícies relacionades

Jourová va recordar a Campo que aquest tipus de reformes haurien d’anar acompanyades sempre d’«àmplies consultes, també amb la Comissió de Venècia», i es va mostrar satisfeta amb el fet que el ministre li va assegurar que el Govern espanyol no seguirà endavant amb la reforma presentada inicialment, respecte a la qual la Comissió Europea tenia «serioses preocupacions». Per això, la vicepresidenta confia que «sigui retirada aviat».

En la seva primera proposta de reforma del CGPJ, el Govern de Sánchez apostava per canviar les majories per elegir els nous vocals de l’organisme, en un intent d’esquivar el bloqueig del PP que fa ja més de dos anys que dura. Davant les crítiques que va rebre aquesta proposta, també de la Comissió Europea, el Govern la va suspendre al cap de pocs dies de presentar-la. Finalment, a principis d’aquest any, el Congrés va aprovar una altra reforma, que, en aquest cas, limita les funcions del CGPJ quan aquest tingui el mandat caducat. Això és el que Jourová considera que està «en línia» amb l’Estat de dret.