Brussel·les realitzarà una «visita virtual» a Espanya per avaluar la reforma del CGPJ

  • La Comissió Europea confirma la recepció de la carta enviada per 2.500 jutges i anuncia que la contestarà «al més aviat possible»

juecesok

juecesok

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea ja té la carta enviada per més de 2.500 jutges espanyols en la qual demanen a Brussel·les que actuï davant la reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) impulsada pel Govern de Pedro Sánchez que consideren «un risc clar de violació greu de l’Estat de dret». Segons ha explicat el portaveu de justícia de l’Executiu comunitari, Christian Wigand, a més de respondre «al més aviat possible» a la missiva, a finals d’abril realitzaran una «visita virtual» a Espanya en el marc de la preparació de l’informe anual sobre l’estat de dret.

«Hem rebut la carta dels jutges espanyols que estudiarem atentament i a la qual respondrem al més aviat possible», ha confirmat Wigand sobre la missiva enviada a la vicepresidenta Vera Jourova i el comissari de justícia, Didier Reynders, i secundada per l’Associació Professional de la Magistratura, el Fòrum Judicial Independent i l’Associació Francisco de Vitoria. Sense entrar en el contingut de la carta, Wigand ha tornat a recordar que la posició de Brussel·les és clara: «és important d’abordar la qüestió de la reforma de la magistratura i vetllar perquè no sigui percebuda com a vulnerable a la politització».

En aquest sentit, ha explicat que la Comissió Europea segueix de prop la situació amb la preparació del segon informe anual sobre la situació de l’Estat de dret a la Unió Europea. En el marc d’aquests preparatius, Brussel·les organitza missions als Estats membres que ja estan marxa en tots els Estats membres i que en aquesta ocasió es produiran de manera virtual a causa de les restriccions per la Covid19.

Visita ja prevista

Notícies relacionades

Durant aquestes visites, els tècnics comunitaris es reuniran amb representants de totes les parts interessades, incloses les associacions de jutges per abordar la situació i evolució de l’estat de dret a Espanya. «La visita a Espanya tindrà lloc a finals d’abril i les conclusions es reflectiran a l’informe sobre l’estat de dret del 2021», ha explicat el portaveu, que ha confirmat que durant la visita, que ja estava prevista abans de l’enviament de la carta, escoltaran directament els representants dels jutges. «Per a nosaltres és important escoltar totes les parts interessades i també escoltar directament els jutges i els seus representants», ha confirmat.

Segons les tres associacions que denuncien la reforma del CGPJ, els canvis que vol introduir la coalició de govern posen en risc «la independència judicial a Espanya». Concretament denuncien que el canvi de majories en l’elecció suposarà la «submissió del Poder Judicial als partits polítics que dominin en cada moment», cosa que suposarà «l’inici del camí cap al totalitarisme, el menyscapte dels drets humans i la corrupció». Els magistrats denunciants també critiquen que quan el Consell estigui en funcions les seves funcions es reduiran «a aspectes merament burocràtics», cosa que suposa l’«apagada o desapoderament del CGPJ».