Pendents de la pena fiscal

L’Audiència Nacional confirma els indicis per jutjar els Pujol per organització criminal

  • La Sala Penal rebutja els recursos de la família contra la interlocutòria que concloïa la instrucció

  • Només dona la raó a l’empresari Sumarroca, per a qui arxiva les actuacions

  • Retira un parell de delictes fiscals a l’exdona del primogènit de l’expresident català

L’Audiència Nacional confirma els indicis per jutjar els Pujol per organització criminal
Es llegeix en minuts

La Sala Penal de l’Audiència Nacional ha confirmat la interlocutòria amb què el jutge José de la Mata va proposar jutjar els membres de la família Pujol pels delictes d’organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, delicte contra la hisenda pública i falsedat documental, en el cas per corrupció al qual donen nom. El tribunal, que tampoc dona credibilitat a la versió familiar que la fortuna procedeix de l’herència de l’avi Florenci Pujol, declara que hi ha indicis suficients que l’organització que presumptament constituïen el matrimoni Pujol Ferrusola i els seus set fills va aprofitar la responsabilitat del patriarca al capdavant de la Generalitat per «obtenir importants rendiments econòmics, que eren ingressats en comptes bancaris a l’estranger i sotmesos a diversos moviments i transmissions, per ocultar-ne l’origen il·lícit».

La Secció Tercera del Penal confirma íntegrament la interlocutòria que donava per acabada la instrucció de la causa amb dues excepcions menors: arxiva les actuacions relatives a l’empresari Carlos Sumarroca Coixet, com va proposar Anticorrupció, i retira dos delictes fiscals a l’exdona del primogènit del president de la Generalitat, Mercè Gironès. Les interlocutòries fetes públiques aquest dimarts eren les que esperava la fiscalia per sol·licitar l’obertura de judici oral i ajustar la seva petició de pena per a cada imputat, segons el que s’hi establís. La defensa de la dona de l’expresident català, Marta Ferrusola, va presentar informes per acreditar que té Alzheimer i al·legar que no pot ser jutjada.

A l’estranger

Mentre es decideix aquest extrem, el tribunal confirma la competència de l’Audiència Nacional per jutjar-los, perquè els actes nuclears es van realitzar a l’estranger, sobretot a Andorra, mitjançant el moviment de fons en efectiu de diversos comptes, dels quals eren titulars membres de la família Pujol o fundacions que controlaven.

I quant a qualificar els fets com a associació il·lícita o organització criminal (delicte que ha canviat de denominació durant la instrucció), la sala confirma que la interlocutòria recorreguda relata una actuació clarament concertada de tots els integrants de la família Pujol consistent en l’obertura i tancament simultani de comptes bancaris a l’estranger, així com de moviments de fons entre aquests, que indiciàriament obeeix a una estratègia orientada a ocultar-ne l’origen, connectat amb operacions il·lícites determinades que van tenir com a conseqüència certes resolucions de l’Administració catalana.

«Es tracta d’una sèrie d’actuacions, prolongades en el temps», en què cada membre complia un paper determinat, cosa que ens situa «davant una associació il·lícita inicialment i una organització criminal posteriorment, i no davant mers partícips a títol lucratiu, com en el recurs es qualifica els restants membres de la família, respecte de l’actuació presumptament lícita de Jordi Pujol Ferrusola», que s’atribueix la gestió personal del patrimoni familiar entre 1992 i el 2000, i una operació de liquidació el 2004. El tribunal s’inclina per l’explicació que va donar De la Mata en relació amb les actuacions concertades pels Pujol «destinades a orientar en determinada direcció diverses resolucions administratives» aprofitant l’ascendent del patriarca pel seu càrrec.

Notícies relacionades

Responsabilitat variada

Quant als empresaris imputats, els magistrats diuen que mantenien relació amb membres de la família Pujol i van actuar de manera concertada, amb intervencions d’intensitats, freqüències i nivells diferents. Compartien que els seus rendiments econòmics es connectaven «amb la influència de la família per orientar resolucions de l’Administració catalana, rendiments que al seu torn eren objecte d’operacions de transformació i moviments de diversa índole, amb la finalitat d’ocultar-ne la procedència il·lícita».