Protocol

Els Mossos poden disparar projectils de foam sense avís previ en manifestacions

  • El protocol apunta que els agents han de dirigir el tret d’abdomen cap avall i que en cas de «perill molt greu» poden actuar sense autorització del comandament superior

  • Sàmper assevera que la instrucció és «revisable» però la CUP exigeix que es prohibeixi de forma immediata l’ús d’aquestes eines

Agentes de los Mossos intentando disolver una manifestación en Barcelona en apoyo de Pablo Hasél.

Agentes de los Mossos intentando disolver una manifestación en Barcelona en apoyo de Pablo Hasél. / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra van fer públic aquest dilluns el protocol per a l’ús de llançadores de projectils de foam que obliga a apuntar d’abdomen cap avall, sense avís previ en situacions de violència i sense autorització del comandament policial davant un «perill molt greu». El novembre del 2019 el Parlament va aprovar una moció –amb l’únic vot en contra de JxCat– perquè es publiquessin aquestes instruccions, però la petició es va guardar en un calaix fins que l’impacte d’un d’aquests artefactes va provocar la pèrdua d’un ull d’una jove manifestant en les protestes en contra de l’empresonament de Pablo Hasél a Barcelona a mitjans de febrer.  

Segons la directriu publicada, les municions d’aquests projectils d’impacte, que poden arribar fins a 50 metres, s’han de disparar de l’abdomen cap avall, però si la persona «té un objecte llancívol, contundent o arma blanca» es poden dirigir cap a les extremitats. Si bé aclareix que abans de fer servir aquest tipus d’armes s’han d’haver exhaurit les vies de diàleg i mediació, en cas de manifestacions la comunicació prèvia requerida en altres circumstàncies «no serà preceptiva quan es produeixin alteracions de la seguretat ciutadana amb armes o qualsevol mitjà d’acció violenta».

L’autorització del superior

Com a norma general, el comandament del dispositiu és qui ha d’autoritzar l’ús d’aquestes eines a la persona designada per al seu ús dins de l’operatiu (que ha rebut una formació en aquesta matèria), tot i que, «excepcionalment, en casos d’extrema necessitat amb perill molt greu per a les persones, per als agents de policia o per als béns», es podrà utilitzar «sense autorització». «En aquest cas s’ha d’informar al més aviat possible del seu ús, de les circumstàncies que han provocat la necessitat d’utilitzar-lo i dels resultats de la intervenció», puntualitza el protocol, i diu que «sempre s’han d’utilitzar seguint els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat».  

Segons informen els Mossos d’Esquadra, les llançadores permeten la traçabilitat i control posterior del seu ús i es requereix al comandament informar del nombre i tipus de projectils disparats en cada intervenció, el lloc i l’hora dels trets i de les possibles incidències detectades. Aquest tipus d’eines policials es poden utilitzar quan hi hagi «desordres públics greus i amb perill imminent per a les persones, la policia i béns immobles», per neutralitzar «conductes violentes individualitzades» que puguin provocar «lesions a les persones o danys als béns», així com quan hi hagi «un risc per a la integritat física de terceres persones» i en el moment en què hi hagi «situacions perilloses per a la seguretat ciutadana».

El compromís de Sàmper

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va admetre que va tenir divergències amb comissaris de la policia catalana que preferien esperar uns mesos abans de donar a conèixer els protocols, però va assegurar que es va comprometre amb Irídia, Amnistia Internacional i el Síndic de Greuges a publicar-los al més aviat possible: «Es pot fer avui, demà o d’aquí tres mesos, però jo tinc un compromís del gener i no puc arribar al maig i no donar una resposta. El que fem ara, amb independència que la prefectura continua amb la intenció de millorar el contingut dels protocols, és posar-ho ja a disposició de la ciutadania», va apuntar.

Notícies relacionades

Sàmper va desvincular la publicació d’aquest protocol de l’acord entre ERC i la CUP per a la investidura de Pere Aragonès, que preveia la suspensió de l’ús dels projectils de precisió per part dels Mossos d’Esquadra fins que es publiqués el reglament intern que els regula, i va asseverar que el contingut de la instrucció és «revisable».

L’exigència de la CUP

La CUP, no obstant, li va exigir responsabilitats perquè segons el seu parer el publicat «no és un protocol, és un insult» i va reclamar la prohibició immediata de l’ús de projectils de foam. El diputat anticapitalista Xavier Pellicer va comparèixer des del Parlament i va criticar que no detalli amb precisió quan i com s’han d’utilitzar aquestes eines. «Les bales de foam i les pistoles Taser, com a eines militars contra la població, s’han de prohibir de forma immediata», va etzibar, i va denunciar que el document dels Mossos no concreti com es traça i es rastreja l’ús d’aquests aparells.