Cita amb les urnes

¿Qui guanyarà les eleccions a la Comunitat de Madrid? Aquestes són les prediccions dels experts

  • EL PERIÓDICO i Agenda Pública actualitzen diàriament les expectatives de vots i escons i la fórmula de govern més probable

¿Qui guanyarà les eleccions a la Comunitat de Madrid? Aquestes són les prediccions dels experts
Es llegeix en minuts

EL PERIÓDICO i Agenda Pública donen a conèixer aquest dilluns una nova entrega dels resultats del mercat de prediccions Predi, una nova eina electoral similar a un mercat de borsa que es basa en les transaccions d’un notable grup d’especialistes en ciències polítiques, socials i econòmiques. Aquest diari i el portal especialitzat en anàlisi política actualitzaran aquestes dades cada 24 hores, fins al 4 de maig, data dels comicis, per conèixer l’evolució diària de l’estimació de vots i escons, les expectatives de participació i la fórmula de govern més probable.

En aquesta última actualització, la fotografia electoral que pronostiquen els experts al començament de la campanya electoral manté el PP d’Isabel Díaz Ayuso en una còmoda posició per guanyar folgadament les eleccions del 4-M. L’actual presidenta aconseguiria fagocitar el partit taronja, tot i que continuaria necessitant el recolzament de l’extrema dreta de Vox per governar. La fórmula de govern més probable, segons el panel d’experts d’Agenda Pública, seria un Executiu d’Ayuso en solitari, però la coalició PP-Vox va guanyant opcions.

Ayuso encapçala les prediccions amb el 39,99% dels vots i 59 escons (ara en té 30), dues dècimes menys que ahir. La majoria absoluta a l’Assemblea de Madrid se situa en 69 diputats, un llistó al qual el PP arribaria d’un pèl amb l’ajuda dels 10 parlamentaris que Predi vaticina a Vox (avui en té 12), amb el 7,24% dels sufragis, un registre molt similar al de fa 24 hores.

Els socialistes, amb Ángel Gabilondo com a candidat i força més votada a les últimes autonòmiques, encadenen diversos dies de baixada i se situarien entorn del 23,41% de vots, tres dècimes menys que ahir, i obtindrien 34 representants (ara en tenen 37), un menys que en l’anterior pronòstic. Els valors de PP i PSOE es mantenen relativament estables des de l’inici d’aquesta sèrie de prediccions, però mentre Ayuso està actualment en el seu millor registre d’escons, Gabilondo es troba en la seva pitjor dada en un mes.

La tercera plaça se la disputen Més Madrid, que aconseguiria 19 escons (avui en té 20), i Unides Podem, que n’aconseguiria 14 (ara en té 7), però els primers s’han adjudicat en les últimes 24 hores el diputat que ha perdut el PSOE. La formació de Pablo Iglesias se situa al 10,16% de les paperetes, pràcticament el mateix percentatge que ahir, i el partit d’Iñigo Errejón, amb Mónica García com a candidata, escala fins al 13,02% després de sumar set dècimes. Més Madrid s’anota amb això el seu millor resultat en un mes.

Ciutadans, amb un 4,67% dels sufragis, ha cedit una dècima des d’ahir i continua sense superar la barrera legal del 5% que dona accés a l’Assemblea de Madrid, per la qual cosa es quedaria sense representació, endinsant-se en la tendència desfavorable que arrossega des de l’inici de la sèrie de prediccions. Es pot recordar que el partit taronja va obtenir 26 escons al Parlament autonòmic a les eleccions del 2019.

Així, l’escenari postelectoral amb més probabilitats actualment és que Ayuso revalidi la presidència. El govern del PP amb recolzaments externs continua sent la fórmula amb més possibilitats, tot i que ha perdut mig punt en les últimes 24 hores (43,93%). També retrocedeix la coalició d’Ayuso amb Vox, quatre punts menys respecte a ahir (31,1%). I si fa 24 hores les probabilitats d’un tripartit d’esquerres (PSOE-Més Madrid-Unides Podem) es ressentien, la fórmula recupera avui els quatre punts que havia perdut ahir i es col·loca al 18,33%.

Et pot interesar

El grup d’especialistes de Predi vaticina que la participació a les urnes se situarà en el 67,95%, gairebé quatre punts per sobre de l’obtinguda a les eleccions autonòmiques del 2019 (64,27%). Les expectatives de mobilització han baixat una dècima respecte a l’anterior pronòstic.

¿QUÈ ÉS UN MERCAT DE PREDICCIONS?