Pactes postelectorals

Aragonès apressa JxCat a deixar de fer «passos tímids» i pactar ja un Govern: «S’acaba el temps»

  • El candidat republicà pressiona els postconvergents per tancar un acord, més de dos mesos després de les eleccions del 14 de febrer

Aragonès apressa JxCat a deixar de fer «passos tímids» i pactar ja un Govern: «S’acaba el temps»
2
Es llegeix en minuts

El candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat aquest dissabte a JxCat fer «el pas definitiu» per formar Govern a Catalunya i deixar de fer «passos tímids i petits», després de gairebé dos mesos de negociacions des dels comicis del 14 de febrer. «Se’ns acaba el temps», ha afirmat en l’acte que ERC ha celebrat a Barcelona per commemorar el 90è aniversari de la proclamació de la «república catalana» en una «federació ibèrica» per part de l’expresident de la Generalitat Francesc Macià. Aquest missatge del candidat republicà a presidir l’administració catalana arriba després de la trobada que van mantenir les dues formacions ahir a la tarda després de més d’una setmana sense reunir-se.

«ERC ha posat damunt la taula un projecte de futur, amb propostes de Govern, amb mecanismes per fer un Govern més àgil, més ambiciós, més al servei de la ciutadania, i cal començar a treballar ja. La urgència del país ens ho demana», ha assegurat el candidat republicà. Dissabte passat, els republicans van traslladar als postconvergents un document per accelerar la formació de Govern, tot i que la vicepresidenta i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, va treure ferro al document i va mirar de «desmitificar-lo» al ser «un compendi de documents».

JxCat i ERC ha estat des dels comicis celebrats el passat 14 de febrer intercanviant documents. Els postconvergents redacten esborranys sobre uns temes, els republicans els repliquen amb d’altres i a partir d’aquest encreuament de propostes van avançant en la negociació. No obstant, les parts no han aconseguit fins ara solidificar les diferents propostes en un entesa definitiva i aquest dissabte Aragonès ha tornat a apressar JxCat, com ja va fer dissabte passat, per tancar un pacte que possibiliti la seva investidura al més aviat possible. «Tenim molta feina per fer i l’hem de fer ja. No podem continuar xutant la pilota cap endavant, cal fer-ho ja», ha declarat.

La formació d’un nou Govern, ha apuntat Aragonès, també ha de permetre poder disposar d’uns Pressupostos del 2021 i per posar en marxa «ja», amb tota la força i amb tota la determinació, la taula de diàleg amb l’Estat per «fer inevitable el referèndum d’autodeterminació i l’amnistia».

Del 14 d’abril al 14 de febrer

Notícies relacionades

En aquest acte homenatge als 90 anys de la proclamació de Macià, Aragonès ha volgut traçar un paral·lelisme entre la II República i la situació actual: «El de 14 febrer va ser un 14 d’abril». En aquest homenatge, celebrat a la plaça Puig i Cadafalch de Montjuïc, també han pronunciat discursos, entre altres, el cap de files d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, la consellera de Justícia en funcions, Ester Capella, o el president del partit a la ciutat de Barcelona, Gerard Gómez del Moral.

Maragall ha ungit ERC com l’«opció transformadora per a la ciutat de Barcelona»: «Aquests anys hem treballat des de la consciència de ser la primera força i posant per davant l’interès de la ciutat, sense caure en rancors estèrils ni en un còmode i inútil victimisme». En una línia similar s’ha expressat Gómez del Moral, que s’ha mostrat convençut que la formació «tornarà a guanyar» unes eleccions municipals i que Barcelona tornarà a tenir «un alcalde compromès amb la república».