90è aniversari

El PP, Vox i Ciutadans carreguen contra Sánchez pel seu record de la II República

  • «Sempre intenta dividir, nosaltres no ho farem», assenyala Casado

  • Abascal l’acusa d’«amenaçar» el Rei des de la tribuna del Congrés

2
Es llegeix en minuts

El PP, Vox i Arrimadas han criticat a Pedro Sánchez que hagi reivindicat la II República en seu parlamentària. El president del Govern ha arrencat el seu discurs reivindicant la II República espanyola de la proclamació de la qual el 14 d’abril de 1931, es compleixen 90 anys, i ha establert un vincle entre aquesta data i la de l’aprovació de la Constitució de 1978, dues de les fites que, ha assenyalat, han fet d’Espanya «un gran país».

En concret, el líder popular, Pablo Casado, ha assenyalat que el PP no celebra dates que han «dividit els espanyols». «Sempre intenta dividir, nosaltres no ho farem», ha proclamat Casado, en un aspre debat en el Ple del Congrés sobre el Pla de Recuperació i l’estat d’alarma en el qual ha acusat Sánchez de «xuleria», «incompetència», «insultar» els espanyols i de ser el «pitjor president de la democràcia».

Casado ha retret a Sánchez la seva apel·lació a «una onomàstica» a la qual, segons ha dit, «ni tan sols Santiago Carrillo en un míting a Valladolid en els anys de la Transició va dir que calia apel·lar». «Vostè sempre intenta dividir, i nosaltres no ho farem. Nosaltres no celebrem dates que han dividit els espanyols, sinó que celebrem la concòrdia, l’estat de dret i la Constitució», ha asseverat, per afegir que el PP no permetrà «una vegada més» que un Govern socialista «arruïni el futur d’Espanya». Segons el cap de l’oposició, Pedro Sánchez és el «pitjor» president del Govern de la democràcia espanyola. «Serà el president que desaprofiti la possibilitat de recuperació. Afortunadament, aviat hi serem nosaltres per posar-hi remei», li ha etzibat.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha acusat Sánchez d’«amenaçar» el Rei des de la tribuna del Congrés al recordar l’aniversari de la República, que ha qualificat com «un règim criminal» que «va portar» Espanya a la Guerra Civil. Abascal ha denunciat ja en nombroses ocasions els «atacs» a la monarquia que Vox assegura que s’estan produint des del si del Govern i aquest dimecres ha insistit també en el «menysteniment» que creu que es fa a Felip VI des del Palau de la Moncloa.

L’última a recriminar les paraules de Sánchez ha sigut la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha criticat que no se centrés en el pla i en el que és veritablement important. «Fugirem de la bombolla política. El que fa és propaganda. Ha representat una funció que ha representat nou vegades. Parlant de reformes que no ha consensuat, no ho explica i no ho assumeix», ha remarcat.