Lluita contra el coronavirus

Govern central i autonomies estudien el retard de la vacuna de Janssen

  • Les autoritats dels EUA van recomanar «una pausa» per «cautela» després de detectar sis casos de coàguls en gairebé 7 milions de dosis

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes analitzaran aquesta tarda el retard de l’esperada vacuna monodosi de Janssen, que ahir va posposar el seu llançament a Europa a l’haver sigut suspesa cautelarment als Estats Units davant l’aparició de diversos casos «rars i greus» de coàguls. Avui estava prevista l’arribada de les primeres 300.000 dosis de l’anhelat sèrum de la farmacèutica Johnson & Johnson per començar a administrar-lo a persones d’entre 70 i 79 anys i agilitzar així el procés de vacunació, però la decisió de les autoritats nord-americanes ha suposat un retard de la seva arribada a Europa. En concret, els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) i l’Administració de Medicaments i Aliments (FDA) van recomanar «una pausa» per «cautela» després d’haver-se detectat sis casos d’un tipus de coàgul sanguini «rar i greu» entre més de 6,8 milions de dosis administrades. Així, i després de la decisió de la companyia de posposar la seva entrega a Europa, el Ministeri va haver de comunicar ahir a les comunitats que finalment aquest repartiment no es produiria. Espanya esperava comptar fins al juny amb un total de 5,5 milions de dosis de Janssen.

Mentre es dilucida l’impacte d’aquest retard, diverses comunitats proposaran oferir AstraZeneca als menors de 60 anys que vulguin posar-se-la de manera voluntària firmant un consentiment, solució per la qual advoquen Madrid i Andalusia. La petició arriba només una setmana després d’haver aprovat, amb l’oposició de Madrid i l’abstenció de Ceuta i el País Basc, deixar d’administrar-la als menors de 60 una vegada l’EMA va confirmar un «possible vincle» d’aquesta vacuna amb diversos episodis rars i molt poc freqüents de trombosi associats a trombocitopènia (baixada de plaquetes) apareguts en alguns països europeus. Dotze han sigut detectats a Espanya, on més de 2,5 milions de persones han rebut una primera punxada d’AstraZeneca, la majoria per sota dels 60 anys, ja que al principi es va destinar a treballadors essencials d’entre 18 i 65 anys.

La paralització de la vacunació amb el sèrum anglosuec ha deixat en els llimbs la seva segona dosi; per a ells, Sanitat estudia deixar-los amb la pauta incompleta o barrejar-la amb Pfizer i Moderna, segons va avançar la ministra Carolina Darias. Tot i que hi pot haver més opcions, com la d’ajornar les 12 setmanes entre dosis que marca de pauta la seva fitxa tècnica.

En aquest sentit, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va apuntar que hi ha dades que la persistència d’anticossos que genera la primera dosi d’AstraZeneca –que per si sola té una eficàcia del 70%– es mantindria diversos mesos, «quatre o cinc com a mínim», així que «hi ha marge per poder valorar amb detall quina seria la millor opció».

Notícies relacionades

Davant la nova incertesa que obre el retard de Janssen, Ministeri i comunitats també parlaran de la possibilitat d’espaiar la pauta de Pfizer i Moderna amb l’objectiu d’accelerar la vacunació de cara a l’estiu, tal com plantejaran Andalusia i Catalunya. Andalusia espera, a més, una resposta a la petició que ha fet a Sanitat perquè aclareixi la distància d’un metre i mig en espectacles públics regulada en la llei de nova normalitat que va entrar en vigor el 30 de març i que la setmana passada es va modular en l’Interterritorial. Per la seva banda, la Xunta de Galícia insistirà a tornar al període de quarantena per la Covid-19 de 14 dies davant els 10 actuals.

A més d’aquestes qüestions, l’Interterritorial abordarà el certificat verd digital, que inclourà dades com la vacunació contra el coronavirus, per recuperar la mobilitat segura al si de la UE. L’ordre del dia de la reunió inclou, així mateix, la creació d’un grup tècnic per a l’elaboració del manual de bones pràctiques per a l’aplicació de la llei de l’eutanàsia.