Manifest metropolità

Els alcaldes de la segona corona s’alien per reclamar una millor integració de la «Barcelona real»

  • La Declaració de Martorell demana prendre decisions «inajornables» en «àmbits estratègics»

1 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts

Els alcaldes de nou ciutats de la segona corona de Barcelona –Terrassa, Sabadell, Mataró, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Mollet del Vallès, Vilafranca del Penedès i Martorell– s’han aliat per presentar aquest dimarts la Declaració de Martorell. En el text defensen una millor integració d’aquestes poblacions en el seu entorn per elaborar «l’estratègia de la Barcelona metropolitana del 2030». «Ara cal anar més enllà per incorporar el conjunt del territori metropolità, la ciutat real: la metròpolis dels 5 milions», afirmen.

Els signants pertanyen a PSC, ERC i PDECat, i representen prop de 900.000 catalans. Els preocupa el compliment del Pla Territorial Metropolità (PTMB), i temen «que s’estigui perdent l’oportunitat d’abordar conjuntament una avaluació general» d’aquest projecte i «poder decidir al respecte si fa falta o no la seva revisió».

En concret, els alcaldes de l’«arc metropolità» de Barcelona creuen que, sobretot després que la pandèmia de Covid hagi fet «més incert encara l’avenir», cal prendre decisions «inajornables» en diversos «àmbits estratègics». Proposen per a això que es convoqui la Comissió d’Ordenació Metropolitana, prevista en el PTMB i que mai s’ha reunit.

Notícies relacionades

Segons la seva opinió, és necessari que les ciutats que firmen la Declaració de Martorell treballin conjuntament amb les de l’àrea metropolitana en el desenvolupament, entre d’altres, del Pla de Rodalies o el sistema de tarifació del transport públic. També que es posin en marxa propostes centrades en la lluita contra el canvi climàtic, que s’activin «mecanismes semblants als que es van implementar a partir de la Llei de Barris» per intervenir en els problemes urbanístics, que s’abordi de manera conjunta la necessitat de desenvolupar un pla de vivenda (que també hauria d’incloure la rehabilitació), que es potenciï la capacitat industrial dels seus municipis fent-la compatible amb la preservació dels espais paisatgístics i agrícoles o que s’equiparin els models de gestió en polítiques socials.

En resum, els signants volen establir «una estratègia conjunta i coherent a la regió metropolitana de Barcelona» que «posi en relleu les potencialitats d’aquest sistema heterogeni i complementari».