’30 minuts’

TV-3 aborda el cas Pujol set anys després de la seva confessió

  • La cadena pública dedica per fi un reportatge en profunditat a la presumpta corrupció de l’expresident

Jordi Pujol i el seu fill Jordi Pujol Ferrusola a l’Hotel Majestic el 2009.

Jordi Pujol i el seu fill Jordi Pujol Ferrusola a l’Hotel Majestic el 2009. / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Han hagut de passar gairebé set anys des que Jordi Pujol va confessar que va mantenir durant dècades diners ocults a Hisenda perquè TV-3 s’hagi decidit a abordar en profunditat l’assumpte. La confessió, que va provocar un terratrèmol en la política catalana i va tenir una influència decisiva en la desaparició primer de CiU i després de Convergència, serà tractada aquest diumenge en un reportatge del ‘30 minuts’ que porta per títol ‘Jordi Pujol: els secrets d’Andorra’.

La televisió pública catalana promet abordar la situació, pendent de desenllaç judicial, com una «reconstrucció» del que va sortir a la llum a partir d’aquell 25 de juliol del 2014. «¿És una organització criminal la família Pujol Ferrusola, com assenyala el jutge? ¿Els diners d’Andorra provenen d’una herència de l’avi Florenci Pujol, com defensa la seva família? ¿Ve de la corrupció i el tràfic d’influències, com asseguren les acusacions? ¿Quins són els casos de possible corrupció que busquen les investigacions judicials? ¿Quin paper va tenir la policia patriòtica i l’Operació Catalunya en el cas Pujol? ¿Es va pressionar banquers andorrans per obtenir informació dels líders del procés?». Són algunes de les preguntes que serveixen de punt de partida al reportatge, obra de Genís Cormand i Xavier Bonet.

Notícies relacionades

Fins ara, la televisió pública catalana havia passat de puntetes sobre el cas. Però no només això: des de la seva confessió, Pujol ha aparegut a TV-3 en diverses ocasions, però mai s’ha pronunciat sobre aquesta suposada herència, ni sobre el periple judicial de la seva família. Va causar especial indignació –també interna– que fins i tot s’entrevistés l’expresident a un ‘30 minuts’ dedicat a la «cooperació internacional», fa un any, i no s’aprofités per inquirir sobre el cas.

El director de ‘30 minuts’, Carles Solà, es justifica dient que ara, «a les portes del judici i amb la investigació tancada», és el millor moment per acostar-se al cas. També anuncia que segurament hi haurà més reportatges en el futur que ho abordin.