EL JUDICI DEL PROCÉS

Forcadell i Bassa no podran sortir de la presó

El jutge de vigilància penitenciària revoca el tercer grau o semillibertat atorgat per la Generalitat

Forcadell i Bassa no podran sortir de la presó
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l’exconsellera Dolors Bassa, condemnades pel procés, hauran de reingressar a la presó, la primera a Wad-Ras (Barcelona) i la segona a Puig de les Basses (Figueres), i no en podran sortir després que el jutge de vigilància penitenciària hagi anul·lat el tercer grau penitenciari o de semillibertat que la Generalitat li va atorgar el gener del 2021. El magistrat ha estimat d’aquesta manera el recurs presentat per la Fiscalia de Barcelona, igual com va passar el 9 de març amb la resta de dirigents independentistes.

Hores abans que comencés l’última campanya electoral a Catalunya, la Generalitat va tornar a concedir el tercer grau penitenciari o la semillibertat que el Tribunal Suprem va revocar als líders independentistes presos, així que van poder sortir diàriament i d’aquesta manera intervenir en els actes electorals convocats pels seus partits. Aquesta decisió va ser recorreguda per la fiscalia per precipitada, i els jutjats que s’encarreguen de cadascuna de les presons on els líders sobiranistes estan complint la pena han tombat la decisió de les autoritats penitenciàries catalanes.

Notícies relacionades

La interlocutòria del titular del Jutjat de Vigilància Penitenciària número 1 de Catalunya, Jesús Ignacio Moncada, es remet en tot moment a la resolució de la Sala Segona del Tribunal Suprem que el 4 de desembre del 2020 ja va revocar el tercer grau penitenciari per a Bassa i Forcadell per la falta de justificació d’una concessió «prematura» de la concessió de la semillibertat, tenint en compte la «gravetat del delicte» i «el límit de la pena imposada». L’alt tribunal va argumentar també «la insuficiència explicativa de l’evolució i progressió del tractament seguit» per les dirigents independentistes.

El jutge de vigilància afirma que «la base informativa» de l’acord del gener pel qual es va concedir el tercer grau a Forcadell i Bassa és similar, pel que fa «al seu abast i contingut», al qual va adoptar el 14 de juliol del 2020, quan la Generalitat els va permetre només anar a dormir a la presó. Al seu entendre, no hi ha hagut «especials addiccions» entre aquesta data i el moment actual. L’acceptació dels fets i les seves conseqüències, els nivells baixos de risc, normalitat familiar i absència de problemàtica psicològica, «no han patit alteració». Tampoc s’ha modificat, incideix, «el disseny de tractament fixat a efectes de reincidència», al «mateix temps» que han mostrat «la seva insuficiència en relació amb l’abast de la interiorització dels actes realitzats i encaix a la figura legal corresponent, així com als seus efectes en la convivència social». És a dir, que res ha canviat en sis mesos.