Eleccions autonòmiques del 4-M

Iglesias demana a les esquerres aparcar les «pulles» per evitar que Ayuso governi a Madrid

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dijous Pablo Iglesias s’ha abocat a la precampanya electoral del 4-M disposat a ser la contrapartida del govern autonòmic d’Isabel Díaz Ayuso. El ja exvicepresident del Govern s’ha posat el vestit de candidat d’Unides Podem a la presidència de la Comunitat de Madrid oferint-se com l’antídot per evitar una altra legislatura en mans de polítics «arrogants» i com a imant perquè les esquerres s’uneixin en el futur Executiu.

Acompanyat per membres de la seva llista electoral i per la vicepresidenta tercera del Govern, Yolanda Díaz, Iglesias ha demanat al PSOE i a Més Madrid que ajuntin esforços i aparquin les «pulles» per evitar que l’electorat es desmobilitzi i el PP torni a tocar poder.

«L’objectiu no és demanar el vot, és que la gent dels barris humils i de les ciutats del sud de Madrid no permeti que una minoria arrogant torni a decidir qui governa a la Comunitat», ha afirmat en diverses ocasions. Iglesias ha carregat contra el PP i Vox per emprendre una campanya «de pura arrogància» per «insultar, no condemnar els neonazis i amenaçar amb deportacions». «Estan convençuts que Madrid és el seu ‘cortijo’ i la clau del seu èxit és la desmobilització de l’esquerra», ha afirmat, per rematar que «per això és tan important que les esquerres no ens clavem pulles».

No ha passat per alt el lema de campanya de Díaz Ayuso, i ha dit que Unides Podem «no consentirà que trepitgin el significat de la paraula ‘llibertat’ els que s’han dedicat a robar a cor què vols i els que reivindiquen dictadura del franquisme».

L’escut social

La vicepresidenta tercera del Govern, Yolanda Díaz, ha repassat el full de serveis en matèria social que deixa Iglesias després del seu pas per l’Executiu assegurant que és l’encarregat de l’escut social «més important que hi ha hagut a Espanya». Així, ha vanagloriat el «Pablo de la construcció, contra la destrucció» del PP. «És fals el relat que fan sobre que saben governar», ha dit la també ministra de Treball, «han deixat la gent tirada i han convertit la sanitat i l’educació en una autèntica desferra», ha afirmat sobre la gestió dels populars al capdavant de la comunitat. «Que deixin de frivolitzar amb la llibertat. La llibertat no és un esquer ni un eslògan de campanya. Ha costat molt al nostre poble. No juguem amb les paraules», ha afirmat.

Unides Podem ha oficialitzat així la seva candidatura per a les eleccions del 4 de maig, encapçalada per Iglesias, seguit per la coportaveu estatal de la formació, Isa Serra; com a tercera la dirigent d’IU, Vanessa Lillo, i al quart lloc figura l’activista antidesnonaments Alejandra Jacinto. 

Més Madrid, per la «reinserció» de Cs

Notícies relacionades

D’altra banda, la candidata de Més Madrid, Mónica García, ha instat Cs a sortir d’«aquesta síndrome d’Estocolm en què es troba, que és preocupant», i els ha allargat la mà perquè en la seva formació creuen «en la reinserció». «Com deia Manuela Carmena [quan se li va preguntar per la popular Esperanza Aguirre], nosaltres creiem en la reinserció», ha dit a través dels micròfons de la cadena SER. García ha criticat als taronges que durant els dos anys en el govern i en els quatre anteriors Cs ha demostrat en l’Assemblea «que ha recolzat el PP més corrupte de la història i que li ha posat l’alfombra vermella a Vox».

En una altra emissora, RNE, el candidat de Cs, Edmundo Bal, ha redirigit els seus dards als populars i ha assegurat que el transfuguisme de càrrecs de la seva formació cap al PP acabarà «passant-li factura» als populars perquè hi ha hagut un «espectacle molt vergonyós». «Amb aquesta operació del PP, ja que crec que els que ens quedem, a nosaltres no ens veuran mai en el PP o el PSOE, tenim molt clar que som entorn de la presidenta nacional, Inés Arrimadas», ha afirmat preguntat per la política de «portes obertes» de la formació de Pablo Casado.