Remodelació mínima de l’Executiu

Sánchez executa uns canvis quirúrgics al Govern i remarca la «unitat» amb Podem

  • El president, sense sorpreses, nomena Díaz vicepresidenta tercera i Belarra ministra de Drets Socials després de la sortida d’Iglesias

  • Dona per segur que la coalició esgotarà la legislatura, oferint «estabilitat» 

Sánchez executa uns canvis quirúrgics al Govern i remarca la «unitat» amb Podem
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha portat a terme aquest dimarts una remodelació del Govern mínima, quirúrgica, sense sorpreses, motivada per la sortida de Pablo Iglesias del Govern. El president no ha volgut anar més enllà de l’indispensable: posant Yolanda Díaz a la vicepresidència tercera i donant entrada a Ione Belarra com a nova ministra de Drets Socials. El missatge del cap de l’Executiu és nítid: la coalició entre el PSOE i Podem continua forta, «unida», i es mantindrà fins al 2023, esgotant la legislatura. No hi ha cap temptació d’anticipar les eleccions generals.  

El líder socialista ha començat elogiant el ja exvicepresident segon. «És sabut que es presentarà a les eleccions autonòmiques a la Comunitat de Madrid. La seva decisió ens porta a fer les modificacions pertinents, mantenint intacte el nostre acord de coalició. Desitjo agrair la feina del vicepresident sortint», ha assenyalat des de la Moncloa, en una compareixença sense preguntes, després de comunicar al rei Felip VI els canvis a l’Executiu. 

Després, ha deixat clar que la coalició gaudeix de bona salut, malgrat les contínues friccions en matèries tan sensibles com la monarquia, la crisi territorial a Catalunya, els lloguers i la ‘llei trans’. «Des de les diferents visions, en la coalició sempre ha prevalgut la unitat i l’interès general», ha explicat.

No entrava al guió

Sánchez no tenia pensat portar a terme aquesta crisi de Govern. A diferència de l’anterior, motivada pel salt de Salvador Illa a la candidatura del PSC en les eleccions catalanes, l’actual reestructuració li va venir donada per Iglesias. Dues setmanes enrere, per sorpresa, descol·locant propis i estranys, el líder de Podem va anunciar que deixava el seu lloc de vicepresident segon per presentar-se a les eleccions de la Comunitat de Madrid, una convocatòria amb què el president tampoc comptava i que ha agafat el PSOE amb el peu canviat. El candidat socialista, Ángel Gabilondo, és de transició. El bloc d’esquerres sembla molt lluny d’aconseguir la majoria. Isabel Díaz Ayuso, la presidenta autonòmica, del PP, arrasa a totes les enquestes. Però passi el que passi en els comicis madrilenys del 4 de maig, Sánchez, segons els seus col·laboradors, està entossudit a esgotar la legislatura, portar-la fins al 2023. 

Aquesta és la idea que ha volgut transmetre el cap de l’Executiu aquest dimarts, a l’anunciar els canvis al Govern. Díaz, la ministra de Treball i pròxima candidata d’Unides Podem a la Moncloa, és la nova vicepresidenta. Però no segona, com havia reclamat Iglesias, sinó tercera, per evitar que la màxima responsable econòmica, Nadia Calviño, quedi per darrere de Díaz, el ministeri de la qual és també econòmic. Calviño, fins ara vicepresidenta tercera, passa a ser la segona. Belarra, secretària d’Estat per a l’Agenda 2030, es converteix en ministra de Drets Socials, una cartera que dirigia Iglesias. «Són dones que han exercit una tasca destacable, amb disposició constructiva, resolutiva. La fórmula per als grans consensos és la unitat», ha insistit Sánchez.  

Notícies relacionades

Amb aquests canvis, ha remarcat el president, Espanya es converteix en el primer país del món on les quatre vicepresidències estan ocupades per dones, ja que a les citades s’hi han de sumar Carmen Calvo, la vicepresidenta primera, i Teresa Ribera, la quarta. «He de destacar que el Govern d’Espanya és entre els més igualitaris del món. Som el sisè país del món amb més proporció de dones. El quart entre els països de la Unió Europea. Som un Govern feminista i ho continuem sent», ha dit.  

«La prioritat del Govern és continuar gestionant l’emergència sanitària, econòmica i social. Si el 2020 va ser l’any de la pandèmia, el 2021 és l’any de la vacunació i de la recuperació econòmica. Continuarem amb la nostra tasca: crear ocupació, obrir pas a una Espanya més sostenible, més cohesionada i més feminista, oferint estabilitat fins al 2023», ha dit el cap de l’Executiu.