341 dies a l’Executiu

Iglesias, el seu pas pel Govern en 10 moments clau

  • En poc més d’un any el líder de Podem s’ha enfrontat als seus socis, ha carregat contra Joan Carles I i ha defensat Puigdemont

Iglesias, el seu pas pel Govern en 10 moments clau
5
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Tan sols 341 dies després de prometre el càrrec com a vicepresident segon i ministre de Dret Socials, Pablo Iglesias abandona el Govern. Forjat en la contesa electoral, el líder d’Unides Podem ha deixat les tasques de gestió de l’Executiu per tornar a ser candidat, en els comicis madrilenys del pròxim 4 de maig. En l’any i dos mesos que ha format part del primer Consell de Ministres bicolor des de la II República, Iglesias ha deixat diversos moments memorables:

L’abraçada

«És el moment de deixar enrere qualsevol retret. És un veritable honor poder treballar des del Govern del nostre país», va pronunciar Iglesias el desembre del 2019 minuts abans d’abraçar Pedro Sánchez. La coalició s’acabava de posar a caminar, després de mesos de negociacions i una repetició electoral, amb la firma dels dos líders de l’acord de legislatura. Un pacte que, citat moltes vegades per socialistes i morats, ha marcat el camí de l’Executiu i ha sigut també motiu de moltes discrepàncies.

La primera crisi de Govern

«En les excuses tècniques crec que hi ha molt masclisme frustrat», va retreure Iglesias al sector socialista del Govern –en concret, a la vicepresidenta Carmen Calvo i al responsable de Justícia, Juan Carlos Campo– per posar traves a la llei de llibertat sexual impulsada pel Ministeri d’Igualtat. Després de dos mesos en funcionament, va ser la primera crisi important de la coalició. Les paraules d’Iglesias van molestar molt els dirigents del PSOE, que van començar a prendre nota del que podia venir més endavant.

Xocs al Consell de Ministres

Sense crítiques públiques expresses, durant els primers mesos del confinament, Iglesias es va enfrontar al Consell de Ministres a la vicepresidenta tercera i ministra d’Economia, Nadia Calviño. El líder d’Unides Podem va xocar contra la part més prudent del sector socialista a l’exigir més recursos per a l’anomenat «escut social». En aquells dies, fonts del partit morat van començar a lamentar la falta de valentia dels seus socis. Ara, aquestes crítica ja les fan sense pudor els dirigents d’Unides Podem.

Rectificació al PSOE

 «De vegades fem les coses malament i us demanem perdó». Amb aquestes paraules i en un to bastant didàctic, Iglesias es va adreçar als infants al començament del desconfinament. El líder d’Unides Podem –amb escàs poder en la gestió de la pandèmia– es va oposar al plantejament inicial de deixar sortir de casa els més petits només per acompanyar els pares a comprar. Amb l’opinió pública de la seva part, va guanyar la pugna al PSOE, es va congratular per això i així ho va vendre en una roda de premsa en què va esmenar les mesures anunciades pels seus socis.

Les discrepàncies per la monarquia

«Per la fugida del rei emèrit vam tenir una discussió forta i puc dir que el president es va disculpar», va revelar Iglesias mesos després que, l’agost passat, Joan Carles I abandonés Espanya. El vicepresident va criticar en aquell moment no haver sigut informat per Sánchez prèviament –tampoc se li va comunicar setmanes després la fusió de CaixaBank i Bankia–. Des d’aleshores, Iglesias no ha deixat d’atacar el PSOE remarcant-ne l’actitud monàrquica.

L’aritmètica pressupostària

«La política és també l’art del que no es veu», va reconèixer el líder d’Unides Podem al novembre quan EH Bildu va anunciar el seu recolzament als Pressupostos. Dies després, el ‘sí’ d’ERC –juntament amb el de la formació ‘abertzale’, Iglesias els va considerar «socis preferents» del Govern– va fer triomfar els plans del vicepresident. Feia mesos que intentava treure Cs de l’equació per aprovar els comptes públics. Les seves paraules sobre Bildu no van fer més que irritar el grup de la dreta i alguns sectors del PSOE.

caso dina / periodico

Clatellot judicial

Silenci. Iglesias no va dir ni una sola paraula quan es va saber que el magistrat de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón va sol·licitar al Tribunal Suprem investigar Pablo Iglesias en relació amb el robatori del mòbil de la seva exassessora Dina Bousselham. La causa, arxivada al gener, va amenaçar de tensar la coalició i va donar munició als partits de l’oposició. «Pablo Iglesias sap que té tot el nostre recolzament», va assenyalar la ministra portaveu, María Jesús Montero, tancant files amb el seu líder. 

L’exili de Puigdemont

«Ho dic clarament, crec que sí», va respondre Iglesias a ‘Salvados’ al ser preguntat sobre si es podria comparar l’expresident Carles Puigdemont amb els exiliats del franquisme. A les portes de la campanya electoral catalana, el vicepresident segon va servir la polèmica. A les crítiques de l’oposició es van afegir les de membres del mateix Executiu, que van retreure les paraules del líder morat. «Els exiliats republicans van defensar la legalitat vigent. D’altres, la trenquen», li va etzibar Montero des de la Moncloa.

Escalada de tensió

Notícies relacionades

«És un error tensar el Govern plantejant que es pot trair la paraula donada», va avisar als seus socis fa poc més d’un mes en plena escalada de les tensions. La discussió per aconseguir la regulació dels preus del lloguer i la paralització dels desnonaments –encara encallada– es van materialitzar en discussions al mig dels passadissos del Congrés: «No siguis tossut», li va arribar a etzibar Montero. Aquest no és l’únic conflicte al si de la coalició. El PSOE també rebutja, de moment, la ‘llei trans’ i la ‘llei LGTBI’ que prepara el Ministeri d’Igualtat.

Una sortida inesperada

«Serà un honor ocupar el lloc en què ara puc ser més útil com a madrileny i com a antifeixista», va assegurar Iglesias fa dues setmanes a l’anunciar la seva candidatura a la Comunitat de Madrid per disputar la presidència a Isabel Díaz Ayuso. Així, aquest dimarts, 341 dies després de prometre el càrrec davant Felip VI, el líder d’Unides Podem abandonarà el Govern i deixarà el lideratge en mans de Yolanda Díaz