Canvi de carteres

Iglesias – Díaz, l’experiment del doble lideratge

  • La ministra de Treball assumirà la vicepresidència tercera i agafarà la batuta del sector morat al Govern

  • El secretari general de Podem es mantindrà al capdavant del partit mentre es presenta als comicis del 4-M

Iglesias – Díaz, l’experiment del doble lideratge
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

No van fer falta més de vuit minuts de vídeo per concloure anys de debats sobre la línia de successió a Unides Podem. Pablo Iglesias va assenyalar de manera clara i rotunda –amb l’habitual afegitó que les bases tindran l’última paraula– Yolanda Díaz com la seva hereva al Govern i, també, a Podem. El canvi de rols a l’Executiu arribarà la setmana vinent: l’encara vicepresident deixarà el Consell de Ministre dimarts per ser el candidat morat a la Comunitat de Madrid i Díaz serà nomena vicepresidenta tercera en els següents dies. El relleu al capdavant dels comandaments del partit encara tardarà. Fins aleshores, cohabitaran els dos lideratges. A la cúpula de la formació assumeixen que serà un «experiment» complex, però que sortirà bé.

Des de l’estiu, la direcció de Podem estava donant voltes al futur del partit. Abans d’entrar al Govern, eren conscients de l’absència de perfils forts que poguessin servir de relleu en els pròxims anys. Sobretot per a un Iglesias entorn del qual s’ha construït tota l’organització. No obstant, fonts pròximes a l’encara vicepresident expliquen que la seva arribada a l’Executiu va donar un impuls a la figura de Díaz que de cap altra manera hauria sigut possible. La ministra de Treball, que es va estrenar amb una pujada del Salari Mínim Interprofessional pactada amb sindicats i patronal, ha anat creixent enmig de la pandèmia fins a situar-se com un dels membres del Consell de Ministres més ben valorats.  

Cedir-li el lideratge resultava la idea lògica, afirmen veus de la cúpula morada. El problema del quan fer-ho es va resoldre amb l’avenç electoral a Madrid. Iglesias va fer un pas endavant per enfrontar-se a Isabel Díaz Ayuso i va assenyalar la política gallega com el seu relleu. Ara, cal veure com es resoldrà aquesta transició de poder. La ministra de Treball, que serà nomenada vicepresidenta tercera la setmana vinent, serà al capdavant del sector morat del Govern. En lloc d’Iglesias serà ella qui despatxi amb Pedro Sánchez les discrepàncies més delicades i qui dirigeixi les negociacions per Unides Podem a l’Executiu. Però el secretari general de Podem no es retira del joc. 

Parallamps polític

Iglesias, que confia en un tripartit amb el PSOE i Més Madrid després del 4-M per entrar al Govern de Madrid segons fonts morades, seguirà al capdavant de l’estructura del partit, sent la veu de comandament en els assumptes més orgànics. En l’entorn de l’encara vicepresident admeten que aquest doble lideratge és un «experiment» poc vist en política nacional que pot provocar frecs i discrepàncies. No obstant, en la formació morada confien que l’amistat que uneix Iglesias i Díaz des de diversos anys faci suportable aquesta direcció bicèfala inèdita a Podem.

Notícies relacionades

A més, a la cúpula morada veuen més avantatges que inconvenients a aquest repartiment de papers. Segons assenyalen fonts de Podem, amb Díaz al capdavant de l’acció al Govern i Iglesias als comandaments del partit, confien a dispersar els atacs i que no sigui només un el que afronti els cops. L’exposició mediàtica va ser una de les raons que, al principi, van fer dubtar Díaz sobre si acceptar o no la direcció del partit. No obstant, les mateixes veus expliquen que el líder morat, més acostumat a rebre crítiques, farà de parallamps de la política gallega, almenys en els primers mesos. Aquesta estratègia ja la van intentar posar en pràctica fa diversos mesos. L’actual secretària d’Estat d’Agenda 2030 i futura ministra de Drets Socials en substitució d’Iglesias, Ione Belarra, va començar a endurir el seu toc amb el PSOE per guanyar rellevància i desviar part de la pressió mediàtica cap a ella. . 

Com a últim afegit, al partit afirmen que la popularitat de la ministra de Treball, una de les més ben valorades, pot posar també fre a qualsevol desig de Sánchez d’avançar les eleccions. Amb Díaz com a candidata als pròxims comicis, programats per al 2023, apunten que milloraran a les enquestes.