Construcció de ponts

Sánchez aposta per invertir a l’Àfrica, «una assignatura pendent»

El president presenta Focus Àfrica 2023, el pla del Govern per a una associació estratègica amb el continent

El presidenta de Ghana, Nana Akufo-Addo, firmando un libro de visitas junto a Pedro Sánchez 

El presidenta de Ghana, Nana Akufo-Addo, firmando un libro de visitas junto a Pedro Sánchez  / FERNANDO CALVO

5
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha reivindicat aquest dilluns la necessitat de construir un pont entre Espanya i l’Àfrica i forjar una associació estratègica basada en el diàleg i en la qual hi hagi una presència i inversió més grans de les empreses espanyoles al continent, «una tasca pendent», des de la premissa que la prosperitat dels africans serà també l’espanyola.

Sánchez ha presentat a la Moncloa, en presència del president de Ghana, Nana Akufo-Addo, el pla d’acció Focus Àfrica 2023 del Govern amb el qual es vol fer «un «pas més» i «convertir aquesta dècada que comencem d’una manera una mica complexa per la pandèmia en la dècada d’Espanya a l’Àfrica».

L’objectiu és que «Espanya sigui cada vegada més a prop de l’Àfrica i l’Àfrica, més a prop d’Espanya i, per tant, d’Europa» i «construir un pont sòlid» entre tots dos, ha remarcat el president del Govern, incidint que el futur del nostre país «està indiscutiblement vinculat» amb el continent africà, perquè «el present ja ho està».

En aquest sentit, ha destacat que els desafiaments a què ens enfrontem són els mateixos i les prioritats també estan «alineades». Així, el Focus Àfrica 2023 identifica com prioritats la pau i la seguretat, ja que «els esforços per al desenvolupament només donen resultats en un entorn segur», ha remarcat.

També és prioritari un desenvolupament econòmic sostenible, just i inclusiu, cosa que passa, ha assenyalat, pel recolzament a la integració regional, la lluita contra el canvi climàtic i la transició ecològica, entre d’altres. A més, ha indicat que el Govern continuarà promovent «mesures d’alleujament del deute com reclamen diversos governs africans».

Impuls empresarial

Igualment, Espanya considera una prioritat «impulsar la presència empresarial i la inversió espanyola a l’Àfrica». Segons el seu parer, aquesta és una «assignatura pendent» de l’economia espanyola, però s’ha mostrat convençut que a partir d’avui serà un «punt d’inflexió». «L’estabilitat i prosperitat de l’Àfrica serà l’estabilitat i prosperitat d’Espanya», ha recalcat.

D’altra banda, ha expressat l’interès del Govern a contribuir a promoure la igualtat de gènere i una presència més gran de les dones en tots els espais de presa de decisió, així com en la resolució i prevenció de conflictes, així com a lluitar juntament amb els països africans contra la immigració il·legal, combatent el tràfic de persones i apostant pel «foment de la migració legal, ordenada, segura i respectant els Drets Humans».

«L’Àfrica pot comptar amb Espanya i amb la veu d’Espanya a la UE», ha promès el president del Govern, traslladant el desig del Govern de «liderar juntament amb altres països l’acció de la UE a l’Àfrica», construint «sobre els aspectes positius» i «apostant per la prosperitat compartida».

El respecte mutu

Es tracta, en darrer terme, ha resumit, de construir una associació estratègica, «basada en el respecte mutu i en el diàleg». «Escoltarem atentament els nostres socis africans per aconseguir units un futur més pròsper, més just, més inclusiu, més equitatiu i més sostenible», ha promès.

Per la seva banda, la ministra d’Afers Exteriors, UE i Cooperació, Arancha González Laya, que també ha intervingut en l’acte, ha recalcat que Focus Àfrica 2023 és l’«expressió del compromís d’Espanya d’avançar amb l’Àfrica, junts, amb pas ferm, de la mà, cap a un futur de prosperitat i oportunitat».

Davant les «temptacions» actuals de «mirar endins» en plena pandèmia, «Espanya vol enviar un missatge clar que el replegament no és la solució», ha assegurat, ressaltant el dinamisme del continent i les oportunitats que ofereix.

En la presentació també ha pres la paraula el president de Ghana, així com la ministra d’Exteriors del Senegal, Aissatou Tall Sall, el director executiu del Banc Africà de Desenvolupament, Akinwumi Adesina, i el conseller delegat d’Elecnor, Rafael Martín de Bustamante.

Els joves no veuen futur

Akufo-Addo ha incidit en la seva intervenció que «la joventut africana no veu futur als seus països», per això alguns estan disposats a creuar el Sàhara i arriscar les seves vides al Mediterrani «en un intent desesperat d’assolir una vida millor a Europa», que posa de manifest que actualment els països del continent «no són capaços de generar els llocs de treball que es necessiten».

No obstant, ha ressaltat, els líders africans estan decidits a «posar fi a aquesta situació», per a la qual cosa també és necessari, segons ell, apostar per la inversió i la cooperació comercial, ja que l’ajuda exterior no sempre ha arribat als seus objectius.

Així, ha posat en relleu la nova zona de lliure comerç al continent, amb un mercat de 1.300 milions de persones que al 2050 serà de 2.500 milions i les «oportunitats de negoci i inversió que ofereix».

En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat el director del Banc Africà de Desenvolupament, que ha animat les empreses espanyoles a continuar invertint en el continent. «L’Àfrica és un mercat que no podem passar per alt», ha defensat, destacant les grans oportunitats que hi ha en sectors com l’aigua i el sanejament, les energies verdes o les infraestructures.

Grans oportunitats d’inversió

Per la seva banda, el conseller delegat d’Elecnor també s’ha referit a les «grans oportunitats» que ofereix el continent i ha considerat que les empreses espanyoles tenen un «paper decisiu» per jugar en l’enfortiment de la relació entre Espanya i l’Àfrica.

Notícies relacionades

No obstant, Martín de Bustamante ha reconegut que encara hi ha «molta feina a fer» per «trobar les fórmules que permetin superar les barreres que avui dificulten la inversió a l’Àfrica» i ha recalcat que «la clau de l’èxit de les empreses espanyoles estarà en la seva voluntat d’acostar-se amb respecte» a cada país del continent, entenent els seus problemes propis i buscant «la prosperitat dels seus habitants».

A més de l’acte de presentació, al qual han assistit altres membres del Govern com el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, secretaris d’Estat i ambaixadors, aquesta tarda estan previstes dues taules rodones en relació amb el document al Palau de Viana, seu del Ministeri d’Afers Estrangers.