L’executiva de JxCat decideix abstenir-se en la investidura d’Aragonès

  • El partit ha debatut entre un no i l’abstenció en la sessió d’aquest divendres al Parlament

  • S’escampa el malestar amb la CUP per la crida a la «responsabilitat» a Junts

  • Immediatament després de la reunió de la direcció es convocarà el grup parlamentari

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’executiva de Junts per Catalunya (JxCat) ha decidit abstenir-se en la sessió d’investidura del candidat d’ERC a president, Pere Aragonès. D’aquesta manera, el republicà no podrà obtenir la majoria absoluta necessària en primera votació perquè comptarà únicament amb els vots d’ERC i la CUP, que sumen 42 escons. Així ho ha avançat el diari ‘Ara’ i ho han confirmat dirigents de Junts a EL PERIÓDICO.

La decisió s’ha pres en una reunió telemàtica de la cúpula de JxCat. El partit de l’expresident Carles Puigdemont ha argumentat en les últimes hores que les converses entre les dues forces no han donat fruits en qüestions com el paper del Consell per la República, que lidera Puigdemont, ni en el pla de govern.

La direcció del partit analitzarà l’estat de les negociacions amb Esquerra, a través de la intervenció inicial de la delegació de dirigents que ha protagonitzat els contactes amb els republicans, amb qui per cert no hi ha hagut cap reunió en les últimes 24 hores. Després d’això s’ha obert un torn d’intervencions dels integrants de la direcció.

Profund malestar amb la CUP

Notícies relacionades

El sentir majoritari és el de no recolzar Aragonès amb diversos arguments. Entre aquests, que Esquerra menysprea el paper de Puigdemont al Consell per la República i que no concreta el pla b si fracassa la taula de diàleg amb el Govern. O que el preacord amb la CUP incorpora uns acords difícilment assumibles per a un partit com Junts. Però en les últimes hores el malestar a Junts s’ha focalitzat en la roda de premsa en què la CUP ha anunciat el vot favorable a Aragonès i ha reclamat «responsabilitat» a JxCat. «És una falta de respecte, ¿què s’han cregut?», etziben a Junts respecte als anticapitalistes.

Després de la reunió de l’executiva es portarà a terme una altra trobada, en aquest cas la dels 32 integrants del grup parlamentari de JxCat. L’enèsim motiu d’enfrontament entre independentistes està servit i una mostra més d’això és el conjunt de tuits que ha publicat aquest dijous l’expresident Puigdemont carregant contra determinats sectors de l’independentisme respecte al seu paper a Waterloo.