La xacra de la corrupció

Rajoy nega la caixa b, els sobresous i les acusacions de Bárcenas

  • Qualifica de «deliri» el que va dir l’extresorer i diu que «és una vergonya» el que estan vivint

  • Sosté que «en 40 anys de militància mai» va sentir que hi hagués una mecànica com la descrita per Bárcenas

  • Aznar nega els sobresous i diu que fins i tot va declarar que residia a la Moncloa

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’expresident del Govern Mariano Rajoy, únic alt càrrec del PP que no va utilitzar mascareta, malgrat ser al seu domicili, va negar que hagués rebut «sobres» amb sobresous, com havia declarat l’extresorer del PP Luis Bárcenas, afirmacions que va qualificar de «deliri». I amb similar contundència, amb diferents expressions, com «absolutament fals» o «mai», va negar haver sentit en els seus «40 anys de militància una mecànica» de finançament il·legal com la descrita pel principal acusat en la causa.

Aquesta fórmula després la va ampliar al fet que no havia sentit «ni militant ni empleat del PP» haver parlat de «l’existència d’una caixa b». «Insisteixo que no hi ha cap caixa b del PP, serà de Bárcenas. A mi no m’ha entregat res, perquè és metafísicament impossible que jo destruís uns papers», va assegurar. «Bárcenas ni tan sols és capaç de dir una sola cosa», va afegir.

Notícies relacionades

Rajoy ja sabia el que és declarar davant un tribunal de l’Audiència Nacional. Ho va fer com a testimoni en el judici de la primera època del cas Gürtel. El llavors president del Govern va negar conèixer la comptabilitat opaca reflectida de forma manuscrita per Bárcenas durant anys en el que es van dir els seus ‘papers’, que el testimoni va qualificar d’«absolutament falsos». Bárcenas va declarar que fins i tot va disposar d’una gravació de quan va entregar a Rajoy la liquidació de la caixa i els últims fulls de la comptabilitat en b, que el president va destruir immediatament.

Aquesta experiència de Rajoy amb la justícia no va ser gaire satisfactòria per a ell perquè la sentència de la Gürtel demostrava que el tribunal no l’havia cregut i, a més, va ser el detonant de la moció de censura que el va treure del Govern. En la jornada d’aquest dimarts els exsecretaris generals del partit Francisco Álvarez-Cascos, Javier Arenas i María Dolores de Cospedal, com ja havia fet Ángel Acebes, van oferir la seva mateixa versió: que la caixa b no existeix o no és del PP, sinó de Bárcenas, i que mai havien cobrat sobresous no declarats a Hisenda.