La xacra de la corrupció

Qui és qui a la caixa b del PP

  • Aquests són els principals protagonistes de la trama que comença a jutjar-se aquest dilluns a l’Audiència Nacional

Qui és qui a la caixa b del PP
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Les trames de corrupció es toquen i més quan unes sorgeixen d’unes altres. És el que passa amb el cas Gürtel i el de la caixa b del PP, que comença a jutjar-se aquest dilluns a l’Audiència Nacional. La sentència amb què va concloure la vista per la primera època de la Gürtel va suposar la moció de censura que va posar fi al Govern de Mariano Rajoy. En aquesta resolució es va declarar acreditat que el partit s’havia finançat amb una comptabilitat paral·lela que el seu extresorer Luis Bárcenas havia anotat a mà durant anys, mentre que en el judici que comença ara s’ha de determinar si es va utilitzar aquest diner negre per pagar les obres de la seu central del partit. Sembla un embolic, però, per no perdre’s, res millor que conèixer-ne els protagonistes d’un en un. Són els següents:

Luis Bárcenas, principal acusat

Gerent del PP del 1990 al 2008, després va passar a ser tresorer fins al 2009. Condemnat a 29 anys de presó per la primera època de la Gürtel, va ser l’encarregat de recollir les donacions en b del partit juntament amb Álvaro Lapuerta. En el judici de la caixa b la fiscalia demana per a ell cinc anys de presó i les acusacions populars, com IU, fins a gairebé 20.

Cristóbal Páez, acusat

Exgerent del PP, s’enfronta a una petició d’un any i mig de presó per falsedat documental i delicte contra la Hisenda Pública. IU demana 13 anys i 7 mesos per ell.

 

David Urquijo i Belén García, acusats

La fiscalia demana 3 anys i 10 mesos de presó per als responsables de l’estudi d’arquitectura que va fer les obres a la seu central del PP per haver-les cobrat en negre. IU demana 8 anys per a Urquijo i García.

Mariano Rajoy, testimoni

L’expresident del Govern va ser president del PP entre el 2004 i el 2018, per això també ho era quan el 2007 i el 2008 es van destinar 1.800.000 euros en negre al pagament de les obres de remodelació de la seu central del partit. Segons Bárcenas, va cobrar sobresous de la caixa b i va destruir la còpia de la comptabilitat paral·lela que li va entregar.

José María Aznar, testimoni

President del Govern entre el 1996 i el 2004, va presidir el PP des del 1990 fins al 2004. Bárcenas situa el començament del sistema de finançament il·legal muntat al partit el 1982.

Ángel Acebes, testimoni

L’exministre de Justícia, d’Interior i d’Administracions Públiques va ser secretari general del PP entre el 2004 i el 2008. Bárcenas el situa entre els que van cobrar sobresous procedents de la caixa b del partit. 

María Dolores de Cospedal, testimoni

L’exsecretària general del PP i expresidenta de Castella-la Manxa també va cobrar sobresous, segons l’extresorer. La Fiscalia Anticorrupció va sol·licitar la seva imputació en el cas Kitchen, però el jutge no l’ha acordat de moment.


Francisco Álvarez-Cascos, testimoni

L’exministre de Foment va ser secretari general del PP entre el 1989 i el 1999. Bárcenas diu que va cobrar sobresous.


Javier Arenas, testimoni

El secretari general del PP entre el 1999 i el 2003 continua sent senador de la formació. Bárcenas li atribueix haver cobrat sobresous.

Pío García Escudero, testimoni

L’expresident del Senat continua sent senador i presideix el PP de Madrid. Bárcenas l’esmenta entre els que van cobrar sobresous.