El laberint català

ERC eleva el to amb Sánchez perquè posi data a la taula de negociació

  • Rufián intenta per segona vegada en una setmana una retirada del recolzament al Govern

  • Qualifica de «barraca democràtica» l’Estat per la protecció a la monarquia i l’empresonament de «demòcrates»

  • El cap de l’Executiu mostra la seva disposició a reactivar el diàleg entre governs

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La nena dels ulls d’ERC, quant a assoliments aconseguits a Madrid, la taula de negociació entre governs, amenaça els republicans de tornar-se-li en contra just en el pitjor moment. L’aposta pel diàleg dels republicans, en oposició a la voluntat de «confrontació democràtica» que propugna JxCat, ha topat amb la convocatòria d’eleccions a la Comunitat de Madrid, cosa que augura una nova dilació per a la segona reunió de la taula de negociació.

La campanya madrilenya, que augura caires guerracivilescos, s’ha convertit, a l’entendre d’ERC, en la penúltima excusa de Pedro Sánchez per no abordar la ‘carpeta catalana’, després de mesos sense fer una sola picada d’ullet als republicans i amb decisions de la fiscalia general de l’Estat que han enervat Esquerra. Una demora que se suma a la falta de perspectiva d’un pacte sobre l’amnistia i l’autodeterminació (el Govern afirma que no hi ha marge ni per a l’un ni per a l’altre) just quan ERC s’assegui diàriament amb JxCat i la CUP, les dues forces que fa un any i mig que afirmen que la taula de negociació no servirà per a res i que el que fa ERC a Madrid és entreguisme a Sánchez. Ergo, ERC necessita una concreció.

Tot això, a més, en un context d’intent d’aproximació del PSOE a Ciutadans, vegeu la fallida moció de censura de Múrcia. I sense oblidar que en la negociació ERC-JxCat, els postconvergents demanen unitat d’acció també al Congrés.

Davant tot això, el líder d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, una de les veus republicanes més fermes a favor de «fer política» a Madrid, ja va amenaçar de retirar el recolzament parlamentari al bipartit espanyol si es mantenia el to de celebració davant notícies com la retirada de la immunitat europarlamentària a Carles Puigdemont.

Zabalza, emèrit, presos

I aquest dimecres, Rufián, al Congrés, va elevar més el to. Va dubtar de la qualitat democràtica de l’Estat (el va qualificar de «barraca») per vetar la compareixença del ministre de l’Interior, per la mort de Mikel Zabalza; per «protegir un rei i unes infantes roba-vacunes» i per empresonar «nou demòcrates per un referèndum».

Després d’això, i coquetejant de nou amb la retirada del recolzament, es va preguntar amb qui aprovaria el Govern alguna dels projectes més progressistes que té previst desenvolupar, si amb ERC o amb l’‘outlet’ de la dreta», amb referència a Ciutadans.

Notícies relacionades

Sánchez va respondre que pretén encaminar el conflicte català per vies «legals i democràtiques» i que estava en disposició de posar en marxa la comissió bilateral. ERC va entendre aquesta menció a tal comissió com un lapsus del president i que volia dir la taula de negociació. Perquè la comissió bilateral és un òrgan previst en l’Estatut i és on es dirimeix la gestió de competències en l’estricte marc estatutari.

Fonts d’ERC van atribuir les paraules de Rufián al «fàstic» per la passivitat de Sánchez quant al conflicte català i en la creença que el PSOE «sempre enganya i que «només actua sota pressió. «Necessitem una data. Res més», va sentenciar aquesta veu.