Negociació per la Mesa

La CUP renega d’una eventual candidatura de Borràs a la presidència del Parlament

  • Els anticapitalistes no aclareixen si donarien el seu suport a la postulant de Junts i carreguen contra els postconvergents per «portar la situació al límit» sense aclarir la composició de la Mesa menys de 24 hores abans de la constitució de la Cambra

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A la CUP se li acaba la paciència amb Junts. Menys de 24 hores abans de la constitució del Parlament, els postconvergents encara no han posat sobre la taula quin és el seu candidat a presidir la Cambra catalana, malgrat reivindicar que aquest lloc els pertany i mentre continua planejant la idea que acabi sent Laura Borràs.

El diputat electe dels anticapitalistes, Carles Riera, ha exigit «coherència i lleialtat» a les forces independentistes i ha acusat Junts de mantenir un silenci difícil d’explicar i de tensar la corda en les negociacions: «Ens sembla una temeritat començar la legislatura sense una voluntat clara d’aconseguir acords estratègics i prioritzant, en canvi, els interessos partidistes i de joc de cadires per sobre dels interessos del país», ha etzibat en una roda de premsa des del Parlament.

La CUP no vol revelar quina serà la seva estratègia en la votació dels set càrrecs a ocupar en l’òrgan parlamentari, però admeten que estan «preocupats» per si finalment la proposta a la presidència del Parlament és Borràs, per la seva causa oberta al Tribunal Suprem per investigar-la per la fragmentació de contractes mentre va ser al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). «La causa és política, però en el seu origen subjeu una possible mala praxi [...] El seu cas és complex, sens dubte forma part de la causa general contra l’independentisme, però no es pot permetre ni una ombra de dubte», ha emfatitzat, i ha afirmat que no hauria d’estar sent investigada pel Tribunal Suprem, sinó pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Notícies relacionades

La maniobra de la CUP és arriscada, perquè corre el perill de quedar-se finalment fora de la Mesa. Si els cupaires no recolzen el candidat de Junts, aquest serà igualment investit, perquè els seus vots no són necessaris. Ara bé, això podria implicar que Esquerra i Junts finalment tampoc recolzin el seu postulant en una vicepresidència o una secretaria i que, per tant, no obtinguin cap seient a l’òrgan parlamentari. «Si es vol garantir que el 52% tingui una clara expressió i translació a la Mesa, la CUP hi ha de ser. Si s’ha de garantir que sigui un mur davant el feixisme i una punta de llança en la defensa dels drets civils i polítics dels electes, és imprescindible que la CUP també hi sigui», ha precisat Riera.

La CUP no decidirà el seu posicionament fins que tinguin sobre la taula el nom que deixa Junts, però garantiran «sens dubte» que «la majoria de la Mesa serà independentista i que el Parlament tindrà un president o una presidenta independentista». «No podem anar més enllà atenent que no coneixem cap altre candidat o candidata a part del nostre», ha conclòs Riera.