Els judicis del procés

La fiscalia reclama ampliar els processaments d’alts càrrecs per l’1-O

  • L’acusació pública requereix que s’imputi de nou tres directors generals i que s’ampliï la investigació d’uns altres 12 encausats

  • El ministeri públic sol·licita, per tant, la revocació de la conclusió del sumari dictada per la jutge instructora

La fiscalia reclama ampliar els processaments d’alts càrrecs per l’1-O
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fiscalia ha sol·licitat a l’Audiència de Barcelona que ordeni el processament de nou de tres alts càrrecs de la Generalitat a la causa oberta pels preparatius del referèndum unilateral de l’1-O, així com l’ampliació de la imputació a 12 encausats, entre els quals també figuren persones que ostenten llocs de responsabilitat al Govern, segons l’escrit a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. L’acusació pública, d’aquesta manera, sol·licita la revocació de la conclusió del sumari dictada el 8 de setembre del 2020 per la jutge d’instrucció i la pràctica de diligències, com l’aportació de les actes aixecades pels Mossos d’Esquadra el dia de la consulta a una sèrie de centres de votació i la transcripció de converses telefòniques, entre altres.

Les fiscals Isabel Nevot i Teresa Duerto han requerit el processament de la directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades a Catalunya, Maria Àngels Barberà, per no haver actuat «en la seva tasca inspectora i sancionadora» quan va tenir coneixement que per part de la Generalitat «pogués estar fent-se un ús indegut de dades censals per dur a terme el referèndum». Segons l’opinió del ministeri públic, va incomplir aquesta obligació malgrat haver sigut degudament requerida pel Tribunal Constitucional que havia d’impedir qualsevol iniciativa que suposés ignorar l’anul·lació de la consulta sobiranista.

Prevaricació i malversació

Notícies relacionades

L’acusació pública també reclama el processament d’Ignasi Genovés, director general de Difusió del Departament de Presidència, i de Teresa Prohias, directora de serveis de la mateixa Conselleria, pels delictes de prevaricació, malversació de cabals públics i desobediència. El primer, per la seva participació en la tramitació de dos expedients de contractació: un per al disseny de l’anunci promovent la inscripció al registre de catalans a l’exterior i l’altre per la inserció en premsa escrita de l’esmentada publicitat. I a Prohias per la seva vinculació a l’adjudicació del disseny de la mateixa.

La fiscalia, a més, reclama que s’inclogui el delicte de desobediència a altres alts càrrecs inculpats perquè «ostentaven competències, atribucions i responsabilitats» per les quals haurien d’haver atès les resolucions del Constitucional «en ordre a no col·laborar i impedir», dins del seu respectiu àmbit d’actuació, la preparació i celebració de l’1-O. Per a d’altres, demana el processament per descobriment i revelació de secrets. A Francesc Sutrias, que era director de patrimoni de la Generalitat, li pretén atribuir un presumpte delicte de prevaricació.