LA SITUACIÓ DELS PRESOS INDEPENDENTISTES

El Govern, sobre la retirada del tercer grau: «No és justícia, és venjança»

  • La Generalitat obre la porta a superar la limitació comarcal per Setmana Santa i permetre visites a familiars fora de Catalunya

  • Budó eludeix comentar l’informe del cas Bosch, que afirma que hi ha «escassetat d’indicis» dels abusos

El Govern, sobre la retirada del tercer grau: «No és justícia, és venjança»
2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha afirmat que en relació amb la decisió del jutge de vigilància penitenciària, a petició de la fiscalia, de suspendre el tercer grau als presos de l’1-O, ha afirmat que «queda molt lluny del discurs del Govern central de diàleg i negociació, perquè la fiscalia no té autonomia i depèn de la fiscalia general». «El Govern central fa el que pot per tancar els nostres presos per ser qui són i retirant un dret penitenciari que és de tots els presos, ho fan per ser qui són i el que representen. No és justícia, és venjança».

En relació amb la valoració positiva per part de la ministra d’Exteriors del Govern espanyol de la decisió del Parlament Europeu de retirar la immunitat parlamentària a l’expresident Carles Puigdemont i als exconsellers Comín i Ponsatí, Budó ha afirmat que «sorprèn que d’un assumpte intern en parli la ministra d’Exteriors». «El PSOE vota amb el PP, Ciutadans i Vox», ha destacat la portaveu. «Qui ha de definir la voluntat de diàleg és el Govern de l’Estat. Parlen de diàleg i van retirant tercers graus als presos o van fent pressions i donant directrius als altres grups parlamentaris perquè molts eurodiputats votessin contra el suplicatori». «No és un fracàs, sinó una victòria. El 42% no ha donat suport al suplicatori», ha insistit.

Confinament per Setmana Santa, «anem bé»

Respecte a la situació de les restriccions per la pandèmia durant la Setmana Santa, la portaveu del Govern ha afirmat que no s’ha decidit encara, però ha apuntat que s’obrirà el confinament comarcal quan les dades epidemiològiques ho permetin. «Ja veurem la mobilitat que està permesa per Setmana Santa, en funció de les dades epidemiològiques tindrem una mobilitat o una altra, però és un tema que s’està valorant i estudiant i si les autoritats consideren oportú aixecar el confinament comarcal, s’aixecarà». La portaveu ha pronosticat que entre aquest dimecres i aquest divendres s’acabarà de treballar la nova resolució que entrarà en vigor el dia 15. «I ja veurem si de cara a Setmana Santa podem avançar, de moment les dades apunten que anem bé i que podrem anar avançant a poc a poc».

Notícies relacionades

Budó no ha descartat que s’aixequi la prohibició de visitar familiars fora de Catalunya. «Si les dades ho permeten, que tot apunta a què sí, perquè estem millorant a poc a poc, amb una positivitat ja inferior al 5% i controlant la cadena de contagis... possiblement puguem fer passes endavant, i una és aixecar la mobilitat en l’àmbit comarcal, permetrà moure’s a l’interior de Catalunya. Sortir del perímetre crec que és una mesura que s’haurà de posar sobre la taula, i ho diran les autoritats sanitàries, però hauríem de recuperar aquests desplaçaments per visitar familiars i persones pròximes».

El cas Bosch

En relació amb l’informe dels serveis jurídics del Govern sobre el cas d’abusos sexuals a la conselleria d’Exteriors sota el mandat d’Alfred Bosch, Budó ha evitat fer valoracions del contingut afirmant que es tracta d’un document «confidencial».