Judici de la caixa b del PP

Bárcenas veu «una covardia» no reconèixer que el PP es va finançar il·legalment

  • «És moralment reprotxable no reconèixer que ho vam fer malament», assegura l’extresorer del PP

  • Afirma que es refereix a l’antiga cúpula del partit i ja no se li pot exigir ni responsabilitat política

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’extresorer del PP Luis Bárcenas ha qualificat aquest dimarts de «covardia» l’actitud de l’«antiga cúpula» del PP, «no de la de [Pablo] Casado, a reconèixer errors, perquè li sembla «moralment reprotxable no reconèixer el que es va fer malament». «L’únic que em molesta és la covardia a reconèixer que ens hem equivocat, que hem comès errors i que ens hem finançat il·legalment. Estan fora de la política i ja no se’ls pot ni exigir la responsabilitat política», va assegurar.

Després de respondre a l’advocada de l’Estat Rosa María Seoane, cosa que li va permetre corroborar la versemblança dels «papers» en els quals reflectia la comptabilitat en b del partit, perquè quan va abandonar el partit no va guardar cap document sobre la reforma de la seu i els apunts comptables reflecteixen perfectament el pagament en negre, Bárcenas va poder dir tot el que el cremava dins a través de les preguntes del seu advocat, Gustavo Galán.

Va començar explicant per què havia presentat un escrit davant Anticorrupció en el qual oferia la seva col·laboració, com va dir que feia des del juliol del 2013, quan va entregar al jutge Pablo Ruz la documentació extracomptable que ell seguia, perquè ell només comptava amb el que es va publicar a ‘El País’, en què faltaven tres o quatre exercicis i un certificat firmat per ell i per Álvaro Lapuerta –que va morir– en què negaven que això pertanyés al PP, que havien firmat per indicació d’aquest. «Estic pagant part dels meus errors amb una pena de presó, i sense la meva declaració no estaríem aquí en aquest moment», va asseverar.

Tota bona

Notícies relacionades

Segons Bárcenas, durant l’interrogatori del fiscal Anticorrupció Antonio Romeral va tenir «la impressió» que l’acusava de «modificar un paper malintencionadament» per introduir l’apunt de «M. Rajoy». Va explicar que només el va canviar de lloc perquè Lapuerta havia demanat amb insistència una reunió amb ell i «no havia sigut atesa la seva demanda, mitjançant una conversa normal», així que «calia recordar-li que cobrava del partit». Com a preguntes del fiscal va afirmar que només va canviar per sigles el nom de Gonzalo Urquijo, el propietari d’Unifica, que es va encarregar de la reforma de la seu.

Va explicar que els pagaments a l’expresident del Govern els va fer Lapuerta i després ell, i es van mantenir des de 1996-97, quan el PP va arribar al Govern, i es van prolongar fins al 2008. Com en l’escrit que va presentar davant Anticorrupció va assegurar que li va portar una còpia de la comptabilitat en b i que la va destruir en una màquina de destrucció de paper. Quan li va preguntar per què guardaven aquest document, li va respondre que ni Lapuerta ni ell volien que els atribuïssin una apropiació indeguda.