Debat assossegat

Calvo assegura que el Govern està treballant en la reforma de la Corona

  • La vicepresidenta primera afirma que aquesta és la voluntat de Felip VI i de Sánchez

  • Admet que la informació sobre Joan Carles I no ajuda la monarquia

Calvo assegura que el Govern està treballant en la reforma de la Corona
Es llegeix en minuts

El degoteig constant d’informacions sobre les finances de Joan Carles I no permet caure en l’oblit el compromís de Pedro Sánchez de reformar la Corona. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha assegurat aquest dilluns que el Govern està treballant per «adequar» la Casa Reial als «estàndards ètics» actuals, però que portarà el seu temps realitzar un debat assossegat. A més, la dirigent socialista ha assenyalat que les notícies que giren entorn del rei emèrit no estan ajudant la monarquia.

El juliol del 2020, abans que Joan Carles I sortís d’Espanya cap als Emirats Àrabs, Sánchez ja va defensar que «la Constitució espanyola ha d’evolucionar conforme a les exigències d’exemplaritat i conducta política de les societats». Des d’aleshores, els escàndols que han envoltat l’exmonarca han obligat el Govern ha mantenir aquest objectiu. «En això estem, també per voluntat de Felip VI. Va dir amb claredat que s’havia d’estar sota les exigències ètiques d’aquesta societat», ha explicat Calvo a TVE.

No obstant, la vicepresidenta primera ha demanat «una mica de calma». Segons ha explicat, la reforma que està negociant amb la Zarzuela, a través del cap de la Casa del Rei, Jaime Alfonsín, pot portar «setmanes o mesos». «Jo crec que les coses importants s’han de fer amb un altre mètode, però sí que és cert que s’han de fer les coses en les quals estem treballant, perquè el Rei ho vol i el president també», ha insistit, recalcant que és necessària una anàlisi tranquil·la.

Et pot interesar

Entre les mesures que s’estan estudiant, segons fonts de la Moncloa, estaria que tant Felip VI com Letícia publiquessin el seu patrimoni, una obligació que tenen els càrrecs públics des del 2007. A més, es planteja detallar les despeses de la direcció de l’Estat, la renúncia per part del Monarca de la inviolabilitat per als seus actes privats i la retirada del títol de rei a Joan Carles.

Calvo ha assenyalat que Felip VI ja treballa en aquesta línia d’actualitzar la institució des que va rebre la corona el 2014. «Va prendre decisions molt austeres. Jo crec que això apunta ja en una direcció de la voluntat de Felip VI», ha sentenciat. Referent a això, ha remarcat que «ningú pot negar que algunes situacions que sabem del Rei emèrit no van en la direcció d’ajudar la institució».