EN CLAU MADRID

Tres tocs al Govern

  • ¿Posarà algun però la Moncloa a una Ayuso que aplaudeix que no hi hagi protestes 8-M al carrer però crida a ocupar els bars durant la Setmana Santa?

  • A l’Executiu li arriba l’hora de mullar-se amb el percentatge d’ajudes directes a l’empresa i el model de llei vivenda que pot assumir

zentauroepp47531037 madrid  27 03 2019  entrevista a pedro s nchez en moncloa  f191030094441

zentauroepp47531037 madrid 27 03 2019 entrevista a pedro s nchez en moncloa f191030094441 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Arrencada morada per a una densa setmana en l’àmbit polític i judicial. A l’horitzó set dies en què els nostres governants haurien de donar algunes respostes. Pot ser d’utilitat posar determinades qüestions sobre la taula. Alguns tocs per provocar reflexions (tant de bo) i arrencar certeses (més tant de bo). A veure.

1r toc : ¿carrer no i bars sí?

1r toc : ¿carrer no i bars sí?No és que hi hagi els mateixos motius que el passat 8-M per reivindicar, és que n’hi ha més. La pandèmia ens ha deixat víctimes, dolor, crisi amb diferents cognoms i més discriminació. Aquest 2021 s’obren pas interessants i diverses veus plenes de raons i coses per dir en defensa dels drets de les dones. A més, els col·lectius busquen fórmules i racons perquè la irrenunciable lluita no caigui en un sot víric.

 Atenció a les xarxes socials i els balcons. Fins i tot hi haurà grups de dones que es podran deixar veure en alguns carrers d’Espanya en grups taxats i amb distància social... però no als de Madrid on, segons les autoritats, s’esperava una convocatòria o suma de convocatòries de caràcter massiu. S’al·lega motius de salut pública i els tribunals avalen la prohibició.

Tot bé, especialment la convicció general que el 8-M ja és una marea imparable i que ho inunda tot quan se li obren les portes. Reconforta, sens dubte. A partir d’aquí, un desig raonat: que la severa ràtio preventiva que s’ha utilitzat envers les madrilenyes de naixement o d’adopció es faci servir des d’aquest moment i sense excepció amb totes les protestes de la capital. Incloses les de negacionistes que s’han passejat diverses vegades per avingudes sense mascaretes i qualificant de rebel·lia el que no era més que un atemptat contra la salut general.

Sumats els que s’han concentrat diverses jornades, amb cotxe o a peu, per reivindicar polítiques ultres que busquen desapoderar les dones. Sense que siguin una excepció els macroconcerts al madrileny Palacio de los Deportesde veteranes estrelles de la cançó. Totes, tots, estem obligats en aquest moment a prioritzar la salut per evitar la quarta onada... però sense abandonar la coherència: Madrid es nega a adherir-se al consens de les altres autonomies per tancar per Setmana Santa i escurçar hores d’exposició als comerços i bars perquè, segons la seva presidenta, si es prenen mesures de protecció pertinents s’impulsa l’economia i no passa res. ¿Als bars sí i al carrer no?. D’acord.

Isabel Díaz Ayuso fa una crida als espanyols i estrangers per aprofitar les vacances i visitar el territori que ella governa, animant-se a consumir. En fi. Que realment els protocols siguin impecables i, si el Govern central no hi posa fre (toc) aconsegueixi omplir els bars i no els hospitals. Pel 8-M ja pot estar tranquil·la.

 

2n toc: Ser «directes»

2n toc: Ser «directes»Aquest dimarts està previst que s’aprovi al Consell de Ministres un paquet d’ajudes urgent per evitar (més) insolvència d’empreses viables amb problemes. Els companys de la secció d’economia d’aquest diari han anat avançant informació sobre aquesta operació que l’Executiu ha intentat resoldre entre bambolines. Es farà de la mà de les autonomies i amb un límit de 10 milions de cobertura.

Queden serrells en què s’ha estat treballant fins i tot en cap de setmana. Hi ha topades amb la banca. I hi ha diferència de criteri entre els mateixos ministres, especialment a l’hora de decidir quin percentatge de les ajudes seran «directes» sobre un total d’11.000 milions, que inclourà a més avantatges fiscals i de pagament; avançaments reemborsables i garanties i préstecs.

La part més conservadora de l’Executiu mira de reull Europa i amb recel les entregues directes. Altres ‘monclovites’ treuen la calculadora de cara al futur i adverteixen del que significaria, també en costos, empènyer un altre grup d’empreses al tancament per no injectar-los liquiditat sense que estiguin condicionades per la seva devolució a l’Estat. Hi ha fins i tot ministres que es posen les mans al cap remarcant que és tard... no hi ha temps per a més discussions. La realitat pressiona (segon toc) i cal trobar l’equilibri entre l’equilibri dels comptes a futur sense destrossar per això el present.

3r toc: ¿Hi ha resposta al lloguer?

A banda de sobre l’esperat (i insuficient) paquet d’ajudes al comerç i l’hostaleria, el Govern haurà d’anar arribant a alguna conclusió sobre la Llei de Vivenda que vol fer. Que pot assumir. I mullar-se. I ser directe amb el soci de coalició i amb els ciutadans que esperen a prendre decisions sobre el lloguer sense incerteses.

Notícies relacionades

Les tensions entre el vicepresident Pablo Iglesias, de Podem, i el ministre José Luis Ábalos ja duren massa. La nova normativa s’anuncia com a aprovació governamental imminent però mai arriba. El que no para són les raons i els avisos en les dues direccions d’una coalició que ja conviu amb (¿excessiva?) naturalitat amb les seves incompatibilitats.

I l’oposició, que no passa per les seves millors hores, ha trobat en aquestes diferències airejades un dia sí i l’altre també un filó a què aferrar-se en temps d’inquietud interna: aquesta setmana bombardeig al Congrés amb el tema del lloguer perquè es vegin les costures de l’Executiu. Si no hi ha novetats i acostament d’última hora sobre el projecte legislatiu, es veuran.