consell nacional

Aragonès i Junqueras pressionen per a un Govern «estable»·

El presidenciable i el líder del partit reclamen que «tothom estigui a l’altura» per a un acord «urgent» per a una «Generalitat republicana»

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El líder d’ERC, Oriol Junqueras; i el coordinador nacional i candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, han apressat Junts i la CUP, però també els comuns, a tancar un acord per a un Govern «estable» de manera «urgent». Junqueras, davant el Consell Nacional del partit, ha reclamat que «tothom estigui a l’altura» per complir el mandat que, segons el seu parer, va sortir de les urnes el 14 de febrer passat: «L’autodeterminació de Catalunya, l’amnistia i la reconstrucció econòmica i social del país amb una majoria parlamentària d’esquerres».

En una línia similar, Aragonès ha reclamat un pacte «urgent, perquè ni la pandèmia ni la repressió descansen» i per aconseguir l’amnistia dels presos, la tornada dels «exiliats». Segons el parer del presidenciable per ERC, les converses per formar Govern han de ser «honestes i abordar tots els temes sense vetos i amb generositat». Ha insistit en la «via àmplia» que proposa ERC per a «una Generalitat republicana».

Durant la seva intervenció davant el Consell Nacional ha enumerat els reptes a què, segons la seva opinió, s’enfronta Catalunya, entre els quals ha destacat la pandèmia, amb la crisi sanitària, econòmica i emocional, «que exigeixen política d’esquerres». Però n’hi ha altres com la transició ecològica «el dels drets i llibertats i el de la derrota de la ultradreta». Tot això, ha insistit, exigeix «un acord amb celeritat i solidesa i amb tota la generositat que requereix el moment». Al seu entendre, «s’han de tenir ganes i conviccions fermes», atributs que posseeix ERC, ha dit; i fugir de «compartiments estanc». «Està a les nostres mans fer la nova Generalitat republicana», ha sentenciat al referir-se a la majoria independentista en el Parlament.

Persones i sectors que pateixen

Junqueras, d’altra banda, ha destacat les «persones i sectors complets» que estan patint per la crisi de la Covid i ha assegurat que «aquesta gent que pateix» va donar un mandat en les últimes eleccions: «L’autodeterminació de Catalunya, l’amnistia i la reconstrucció econòmica i social del país amb una majoria parlamentària d’esquerres». «Tenen dret a saber que tots aquells que podem contribuir a donar al país un Govern fort i estable el tindran i tenen dret a saber que estarem a l’altura», ha afirmat.

Notícies relacionades

En la mateixa línia que Aragonès, ha afirmat que ERC actuarà amb «la màxima generositat» per arribar al Govern «fort i durador» que es requereix. L’esforç, ha sentenciat, «va molt més enllà dels partits. Tothom està cridat a acompanyar els partits que han d’assumir aquesta responsabilitat».

Les intervencions s’han produït només dos dies després que Aragonès detallés en un acte a Barcelona el seu full de ruta i en què va exigir a Junts que deixés de coquetejar amb una repetició electoral i del qual més de 300 entitats van recolzar un acte empresarial a l’Estació del Nord de Barcelona per mostrar el seu rebuig a la violència i la inestabilitat política i reclamar un Govern estable que prioritzi la recuperació econòmica