70è ANIVERSARI

El Rei lloa l’«esperit audaç i emprenedor» de Catalunya en la visita a Seat

  • Plantada dels consellers de la Generalitat a Felip VI i Pedro Sánchez

  • El Monarca assegura el «recolzament absolut» d’Espanya al vehicle elèctric

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El rey Felipe VI ha lloat, durant la seva visita a les instal·lacions de Seat a Martorell amb motiu del 70è aniversari de la companyia, l’«esperit global, audaç i emprenedor» de Catalunya, i l’ha posat com a exemple de l’actitud necessària «en els temps de canvi en el món que viurem».

La visita del Monarca a Catalunya, com sempre des que el procés va arribar al seu punt àlgid el 2017, ha estat envoltada d’expectació i polèmica. Però les protestes convocades pels CDR, que els Mossos d’Esquadra han mantingut lluny de la planta de Seat, a penes han tingut incidència, i l’acte s’ha celebrat sense cap contratemps.

Tant el format de la visita com el discurs del Rei han tingut un accent eminentment econòmic. Han acompanyat Felip VI el president del Govern, Pedro Sánchez; el president de Seat, Wayne Griffiths, i el president del Grup Volkswagen, Herbert Diess. També la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, que aquest dijous va anunciar que el Govern construirà una fàbrica de bateries per a vehicles elèctrics en consorci precisament amb empreses com Seat, el Grup Volkswagen o Iberdrola.

Aquest anunci, i el futur de l’automoció en general –que passa per l’electrificació dels vehicles–, ha impregnat tota la visita. Però ni en el discurs de Diess ni en el del Rei s’han ofert més detalls sobre la fàbrica de bateries. El president del Grup Volkswagen sí que ha insistit que «Espanya té un gran potencial per convertir-se en un ‘hub’ a Europa de l’e-mobilitat» i que els fons europeus suposen «una oportunitat històrica per transformar la segona indústria europea de l’automòbil [l’espanyola] i preparar-la per al futur. «Estem junts per canviar i transformar la indústria i el parc d’automòbils a Espanya cap al futur d’una mobilitat sostenible», ha afirmat Diess.

Recolzament institucional

Notícies relacionades

El Rei ha promès el «recolzament total i absolut» al vehicle elèctric i ha assegurat que «Espanya i totes les seves institucions seran allà» en l’aposta per consolidar la indústria automobilística del país. «Tenim condicions úniques per liderar la transició cap a la fabricació de vehicles nets», ha afegit Felip VI en el seu discurs.

Com ja va succeir a l’octubre, durant l’última visita del Rei a Catalunya per participar en l’entrega de premis de la BCN New Economic Week, cap conseller de la Generalitat l’ha acompanyat en l’acte. El responsable de més rang del Govern present era el secretari general d’Economia, Albert Castellanos.