Possibles delictes

La Fiscalia investigarà les proclames antisemites durant un homenatge a la División Azul a Madrid

«L’enemic sempre serà el mateix tot i que amb diferents màscares: el jueu», deia una oradora en la manifestació que sorprenia per la seva joventut

4
Es llegeix en minuts

La Fiscalia Provincial de Madrid ha incoat d’ofici diligències d’investigació penal per recollir informació sobre les proclames antisemites efectuades en l’homenatge a la División Azul celebrat dissabte passat 13 de febrer en les proximitats del cementiri de l’Almudena. El Ministeri Públic entén que els fets poguessin ser constitutius d’un delicte relatiu a l’exercici dels Drets Fonamentals i les Llibertats Públiques, informa EFE.

En el decret d’incoació de diligències, a més de designar una fiscal per instruir la causa, la secció de Ciberodi de la Fiscalia Provincial de Madrid anuncia que es practicaran les proves «conduents a determinar, aclarir i concretar els presumptes fets delictius» que es recullen en les informacions aparegudes en un mitjà de comunicació d’àmbit nacional. 

Així, es requereix a la Delegació del Govern de la Comunitat de Madrid tota la informació de què disposi sobre la convocatòria de l’acte i, en el seu cas, sobre l’autorització de l’esmentada marxa/concentració/manifestació». A més, demana la Brigada Provincial d’Informació que li doni compte sobre els lemes, pancartes, ressenyes de consignes, banderes exhibides, incidències, assistència de grups violents, aldarulls haguts durant l’acte «i qualsevol altra actuació que pogués ser constitutiva de delicte».

L’acte en homenatge a la División Azul va acabar al cementiri de Nostra Senyora de l’Almudena amb la salutació nazi i proclames antisemites, ha denunciat La Marea.

Els assistents a aquesta concentració van fer en diverses ocasions la salutació nazi, elevant la mà cap endavant, i van entonar cançons de temàtica feixista. «El jueu és el culpable. L’enemic sempre serà el mateix», deia una oradora que sorprenia per la seva joventut, informa Efe.

La marxa neonazi va ser convocada pel col·lectiu Joventut Patriota, amb motiu del 78 aniversari de Krasny Bor, batalla de la II Guerra Mundial que es va produir durant el setge de Leningrad i en què van participar voluntaris espanyols a les ordres de Hitler.

La marxa va transcórrer sense incidents des del metro d’Ascao fins al cementiri, a dues files de persones a tall de desfilada sota una pancarta en què podia llegir-se «Honor i glòria als caiguts. Per a un món fosc, portem el sol. Per a un cel buit, portem déu».

Amb crits d’«amunt Espanya», la «desfilada» va arribar fins al cementiri i davant la placa pels «caiguts de la División Azul», on un sacerdot es va referir al marxisme com una doctrina que «torba la pau de la societat i de l’esperit».

Després, un dels organitzadors va prendre la paraula per situar-se més a la dreta que els «blaus de la gavina», en al·lusió al PP, i que els «verds pistatxo», amb referència a Vox, perquè «tots són els nostres enemics».

Precisament, associacions i col·lectius veïnals del districte van demanar que no es permetés la desfilada que «des del 2007 organitzen grups neonazis de Madrid en homenatge a la División Azul i als caiguts per Europa».

No obstant, la Delegació del Govern la va autoritzar perquè, segons els organitzadors, no superarien els 200 assistents.

«Volem denunciar el caràcter xenòfob, racista, masclista i homòfob d’aquestes persones, associacions i col·lectius que convoquen. No entenem com la Delegació de Govern no ha fet res, un any més, per no permetre que es faci aquesta desfilada», afirmaven els col·lectius veïnals.

Reacció de la comunitat jueva

L’acte ha provocat estupor entre la comunitat jueva d’Espanya, que a través de la Federació de Comunitats Jueves d’Espanya (Fcje) ha mostrat el seu rebuig de reunions amb aquest clar caire antisemita.

«Considerem inadmissible que en un estat de ple dret i sòlida democràcia com és Espanya quedin impunes les acusacions que s’hi han abocat», han denunciat.

«L’enemic sempre serà el mateix tot i que amb diferents màscares: el jueu», deien poc abans de proclamar que «res més precís que aquesta afirmació: el jueu és el culpable, el jueu és el culpable i la División Azul va lluitar per això».

«El comunisme és una invenció jueva destinada a enfrontar els sobirans», prosseguien els concentrats.

Per aquesta raó, la Fcje ha reclamat la Fiscalia de Delictes d’Odi que investigui d’ofici els fets i en el seu cas, persegueixi i condemni els fets delictius.

El juliol del 2020 Espanya va ratificar la seva adhesió a l’Aliança Internacional per al Record de l’Holocaust (IHRA per les seves sigles en anglès), que contempla com a antisemitisme acusar els jueus com a col·lectiu de ser culpable de qualsevol esdeveniment.

A més, la Fcje, la Plataforma contra l’Antisemitisme i el Moviment contra la Intolerància, actuarem amb totes les eines legals al nostre abast.

Madrid insta la Fiscalía a investigar si en la manifestació hi va haver crits antisemites

Notícies relacionades

Aquest dilluns la Comunitat de Madrid també ha instat la Fiscalia de Madrid que investigui els fets esdevinguts aquest dissabte passat durant una manifestació d’homenatge als caiguts de la División Azul per determinar si es van proferir crits antisemites durant la concentració, informa Europa Press.

Segons ha explicat l’Executiu regional en un comunicat, després d’expressar la seva «màxima condemna als fets» denunciats per la Plataforma contra l’Antisemitisme i el Moviment contra la Intolerància, el conseller de Justícia, Interior i Víctimes, Enrique López, ha demanat que la Fiscalia obri una investigació per aclarir si es va produir aquest suposat atac contra la comunitat jueva al considerar-ho constitutiu d’un possible delicte d’odi.

Temes:

Madrid Nazisme